Slöjdtorget

Presentationsvideor

Teknik och material

Arbeta med händerna. På slöjdtorget arbetar man dagtid, praktiskt med olika tekniker och intressanta material. Allt mellan två dagar i veckan till heltid, vardagar mellan kl. 9 och 15, en termin eller hela läsåret. För alla – äldre och yngre, erfarna och nybörjare. Korta och långa kurser. Små grupper, individuell handledning.

Inriktningarna är: hårda linjen, mjuka linjen, möbelrestaurering, möbeltapetsering.

Om våra avgifter

Pensionärer, arbetslösa och elever med inlärningssvårigheter får betydande rabatt på kursavgiften! (OBS: priserna nedan är utan rabatt!)

Linjer

Hårda linjen. Traditionell träslöjd pågår måndagar och tisdagar. Med vår moderna maskinpark kan du skapa egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Onsdag till fredag ges undervisning i träslöjd, svepteknik, laggning, smide, sävslöjd, näverslöjd, knivtillverkning, skärsvarvning, intarsia och snideri.
Pris:
må-fr 370€
må-ti (träslöjd) 185€
on-fr (övriga ämnen) 240€

Mjuka linjen. På måndagar och tisdagar ges undervisning i vävning, övriga dagar finns möjlighet att väva på egen hand. Väv olika slags textilier för hemmet och beklädnadstyger. Tisdagar och onsdagar ges undervisning i sömnad, lappteknik, heminredning, klädsömnad och återanvändning enligt eget val. På schemat för torsdagar och fredagar finns bl.a. tygtryck-färgning, tovning, stickning/virkning, makramé, broderi, applikationer, banddekor, himmeli, textilåteranvändning och av pappersband görs stjärnor, lampor, kransar, m.m.
Pris:
må-fr 370€
må-ti + on (vävning) 240€
ti+må 160€
on-fr (övriga ämnen) 240€

Möbelrestaurering. Möbelrestaurering innebär att dina gamla möbler får nytt liv genom att du reparerar eller förnyar trädetaljer och förser dem med tidstypisk ytbehandling. Veckodagarna är måndag-tisdag (plus onsdag möjlighet till eget arbete).
Pris:
1 dag/vecka + onsdag 160€
2 dagar/vecka + onsdag 230€

Möbeltapetsering. På den här linjen kan du förnya stoppning, resår och tyg på din möbel. Möbeltapetsering pågår onsdag–torsdag (plus onsdag möjlighet till eget arbete).
Pris:
1 dag/vecka + onsdag 160€
2 dagar/vecka + onsdag 230€

Bygg din egen gitarr. Vill du bygga eller renovera ditt stränginstrument? Trevlig gemenskap med likasinnade. Kunskap, erfarenhet och kvalitet! Torsdagar-fredagar (Du kan starta under pågående termin).

Lärare: Per-Erik Jansson (050-570 2563)
Terminsavgift: 185 €

Traditionell träslöjd. Genom att slöjda i trä med hjälp av vår maskinpark, handverktyg och lärares handledning skapas egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Lärare: Kristian Tallgård.

Svepteknik. Användes i Norden redan under vikingatiden. Sveptekniken är en gammal tillverkningsmetod för att tillverka lätta och smidiga kärl i trä. Askar, väskor, skrin, siktar, korgar och brickor är traditionella föremål som tillverkats i svepteknik. I dag kan schaman-trummor och lampskärmar kännas som spännande produkter. Ett bra svep bör helst klyvas ur de yttre partierna av en rå stock till spånor i lämplig tjocklek för att formas runt en plugg. Lärare: Kristian Tallgård.

Laggning. En gammal teknik som kan användas för att tillverka hinkar, kar och tunnor i trä kallas laggning. Ett antal trästavar sammanfogas med en separat botten. Spåret i stavarna som håller fast bottnen kallas lagg, därav namnet. Stavarna hålls sedan på plats av trä- eller järnband. Lärare: Magnus Storbacka.

Smide. Med hjälp av en kolässja, hammare, städ och ett antal andra specialverktyg kan du tillverka ornamenterade nyttoföremål som t.ex. krokar, gångjärn, handtag. Att smida föremål utan särskild praktisk funktion men med spännande och vackra former kan kallas konstsmide. Verktygssmide ger dig tillfälle att tillverka knivar, bandknivar, mejslar, punsar eller smidesverktyg för din egen framtida smedja.

Näverslöjd. Björknäver är ett naturmaterial med oanade egenskaper. Nävrets egenskap att både bevara och transportera fukt gör tampade burkar till utmärkta förvaringskärl för olika livsmedel. Tekniken att fläta olika produkter i näver ger vackra korgar i olika storlekar och användningsområden. Har du egna idéer för hur man kan använda näver så ger materialet och kursen utrymme för egna initiativ. Lärare: Ing-Marie Mannil.

Knivtillverkning. Vi lär oss göra skaft och slida till blad som tillverkats under smideskursen eller färdiga blad som skolan tillhandahäller. Masurbjörk, läder, ren-, älg- eller buffelhorn är några av naturmaterialen som vi använder. Lärare: Kristian Tallgård.

Läderslöjd. Vegetabilgarvat läder kan formas genom våtpressning och fogas samman genom laskning eller sadelmakarsöm. Knivslidor, kameraväskor och andra fodral tillverkas med fördel i läder, ett naturmaterial som i sig har såväl styvhet som smidighet.

Sävslöjd. Ett traditionellt hantverk i naturmaterial, med anor långt tillbaka i Kronobys historia. Den rika tillgången på råmaterial har haft sin stora betydelse för sävslöjdens uppkomst i Kronoby. Vi använder oss av de gamla beprövade teknikerna för att göra både traditionsbundna och nya produkter av sävstrået.

Bygg din egen ukulele. Här får du bygga ditt eget stränginstrument, ända från grunden till en färdig, personlig version av det lilla, gitarrliknande instrumentet. Lärare: Per-Erik (Peki) Jansson.

Möbelrestaurering. Ge gamla möbler nytt liv genom att reparera eller förnya trädetaljer och förse dem med tidstypisk ytbehandling. Ytbehandling innefattar tekniker som ådring, marmorering, lasering och dekorationsmålning – tekniker som ger de restaurerade möblerna en chans att återfå sin forna karaktär. En möbeltapetserare handleder dig i hur du ska klä om, förnya stoppning och resår (fjädring) på gamla möbler. Lärare: Ulla Haglund/Theresa Särs.

Vävning. Innefattar planering och tillverkning av mattor, löpare, gardiner, plädar, väggdekorationer, beklädnadstyger m.m. Vi prövar på olika material, allt från finaste linne till grova trasor. Grunderna i vävteori ges i samband med uppsättning av väven.

Sömnad. Tar upp många olika tekniker. Du får trolla med tyg, teknik och färger inom lappteknikens ändlösa värld och dessutom pröva på övrig inrednings-sömnad. Inom klädsömnad får du sy allt från fodrade utomhusplagg till fina festkläder och vardagskläder. Ny kunskap lärs ut enligt deltagarnas önskemål och behov.

Tygtryck/solfärgning. Med olika typer av färger prövar vi på tygtryck och färgning. Vi solfärgar tyger på enkelt sätt och prövar på olika sätt att mönstra dem. I tygtryck får du göra olika schablontryck och pröva på att via datorn göra egna bilder som sedan stryks på kläder eller tyg.

Formgivning. Att utgå från ett behov, planera och verkställa. Tyngdpunkten ligger på praktiskt arbete där du under arbetets gång utvecklar dina färdigheter och förmågan att reflektera över produkten och processen.

Tovning. En utmanande och kreativ teknik, där bara fantasin sätter gränser. Av kardflor (ull), vatten och såpa gör du olika prydnads och bruksföremål t.ex. smycken, dekorationer, tyger, väskor osv. Vi är också kreativa med tovningsnålen och dess enorma möjligheter.

Klackmattor och ryamattor och dekorationer av ylle- och filttyger. Återanvänd ylletyger till mattor, sittdynor, kuddar, tavlor och dekorationer. Olika formers lappar dekoreras och fogas samman på spännande sätt till fina helheter.

Yllebroderi. Broderi har inspirerat många att ta fram nål och tråd. Grunderna lärs ut i fritt broderi. Mönsterplanering och -ritning samt de traditionella stygnen tas upp. Du får medel och inspiration till egna upptäcktsfärder inom området.

Stickning och virkning. Med nygamla tekniker och intressanta garner gör du moderna och personliga plagg, accessoarer och inredningsdetaljer. Nya trender spanas in och lärs ut. T.ex. Dubbelstickning, virkad nålbindning, krokning, mosaikstickning.

Teknikerna varierar och nyheter tillkommer varje läsår!

Pensionärer, arbetslösa och elever med inlärningssvårigheter får betydande rabatt på kursavgiften! (OBS: priserna nedan är utan rabatt!)

Kurserna pågår dagtid må-to kl.9-15 och fr kl.9-14


Bygg din gitarr. Vill du bygga eller renovera ditt stränginstrument? Trevlig gemenskap med likasinnade. Kunskap, erfarenhet och kvalitet!

Lärare: Per-Erik Jansson
Terminsavgift: 155 €
Torsdagar-fredagar 24.8 – 16.12 (Du kan starta under pågående termin)


Himmeli

Himmeli är en traditionell halmdekoration som numera också görs av sugrör eller egentillverkade rör av (återvunnet) papper. Den traditionella juldekorationen har moderniserat till fräscha inredningsdetaljer som används året runt. Himmeli kan ha en tredimensionell grafisk form som hänger fritt i rummet eller varför inte en krans eller stjärna.

Lärare: Monica Ohls
Kursavgift: 34 €
Fredagar 28.10 – 25.11


  • Just nu

Resa till Kädentaidot i Tammerfors 18.11 2022

Pris: 40 – 55€ beroende på antalet deltagare. I priset ingår bussresa och inträdesbiljetter.

Start från folkhögskolan kl. 7.00 och beräknad hemkomsttid kl.22.00. Påstigning längs med riksväg 8.

Anmälan senast 10.11 2022

Anmälan och närmare information:
Viveka Dahlnäs 040-6735471
Monica Ohls 040-6736590


Anmälningar och information

Viveka Dahlnäs 040-673 5470

Monica Ohls 040-673 6590

Kristian Tallgård 050-524 0510

Per-Erik Jansson 050-5702563

(foton och kontaktuppgifter finns på KONTAKTA OSS)


Kristian Tallgård är slöjdlärare och bor i Kronoby. Han är utexaminerad pedagogie magister från Pedagogiska fakulteten. Han har arbetat tidigare inom grundskolan, men sedan 1994 har han varit slöjdlärare på folkhögskolan. Han undervisar i träslöjd, knivtillverkning och svepteknik. Han är även intresserad av gamla föremål och tekniker.


Viveka Dahlnäs bor i Kronoby och arbetar som hantverkslärare på Folkhögskolan sedan 2001. Hon har en lång utbildningsbakgrund bakom sig, ateljesömmerska, lädersömnad, dekoratör, artenom och till sist yrkeslärare. De ämnen hon undervisar i är sömnad, färgning/tygtryck, videslöjd och luffarslöjd. På sidan om har hon en liten videodling där hemma.


Monica Ohls har tidigare jobbat med barn och ungdomar men vuxenstuderat till textilartesan och har sedan dess jobbat med textilhantverk och hållit praktiska kurser. Sedan hösten 2005 jobbar Monica som hantverkslärare på mjuka linjen med vävning, tovning, stickning/virkning, produkter av papper och nygamla textila tekniker.


Theresa Särs är lärare i möbeltapetsering. Hon är bosatt i Småbönders och har egen verksamhet inom snickeri och möbelrestaurerings-tapetseringsbranschen: www.hemfix.fi.  Här kan du också läsa en artikel om: Theresas restaureringsverksamhet.

@slojdtorget på Instagram