Slöjdtorget

Teknik och material

Arbeta med händerna. På slöjdtorget arbetar man dagtid, praktiskt med olika tekniker och intressanta material. Allt mellan två dagar i veckan till heltid, vardagar mellan kl. 9 och 15, en termin eller hela läsåret. För alla – äldre och yngre, erfarna och nybörjare. Korta och långa kurser. Små grupper, individuell handledning.

Inriktningarna är: hårda linjen, mjuka linjen, möbelrestaurering, möbeltapetsering.

Är du intresserad av möbelrestaurering kvällstid? KLICKA HÄR!

Om våra avgifter

För hösten 2019 gäller –50% rabatt för pensionärer och arbetslösa på de avgifter som anges i ansökningsformuläret!

Linjer

Hårda linjen. Traditionell träslöjd måndag – tisdag. Med vår moderna maskinpark kan du skapa egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Onsdag -fredag  ges undervisning i träslöjd, svepteknik, laggning, smide, sävslöjd, näverslöjd, knivtillverkning, skärsvarvning, intarsia och snideri.

Mjuka linjen. Vävning: lärarledd undervisning måndag- tisdag, övriga dagar vävning på egen hand. Väv beklädnadstyger och textilier för hemmet. Tisdagar och onsdag  ges undervisning i sömnad (lappteknik, heminredning, återanvändning och klädsömnad enligt eget val). På schemat för torsdagar och fredagar finns bl.a.  tygtryck-färgning, tovning, stickning/virkning, makramé, broderi, applikationer, banddekor, himmeli, textilåteranvändning och kransar, bockar m.m. av pappersband.

Möbelrestaurering. Möbelrestaurering innebär att dina gamla möbler får nytt liv genom att du reparerar eller förnyar trädetaljer och förser dem med tidstypisk ytbehandling. Lärare: Ulla Haglund.

Nu är du välkommen att anmäla dig till vårens möbelrestaurering!  Terminen startar 7 januari och avslutas 8 april. Veckodagarna är måndag–onsdag + torsdag (eget arbete). Läsordningen är klar (HÄR finns den). Du kan fritt välja mellan måndag tisdag och onsdag – 1,2 eller 3 dagar. Du kan anmäla dig här på hemsidan, från fredag 22.11.2019.

Pris:
1 dag/vecka + torsdag 80€ (pensionär/arbetslös 40€)
2 dagar/vecka + torsdag 120€ (pensionär/arbetslös 60€)
3 dagar/vecka + torsdag 150€ (pensionär/arbetslös 75€)

Har du frågor angående ditt kursdeltagande kan du ringa Kristian Tallgård (050 5240 510). För frågor angående ditt renoveringsprojekt kan du ringa Ulla Haglund (040 540 4544).

Möbeltapetsering. På den här linjen kan du förnya stoppning, resår och tyg på din möbel. Möbeltapetsering pågår torsdag–fredag (plus onsdag möjlighet till eget arbete).

Traditionell träslöjd. Genom att slöjda i trä med hjälp av vår maskinpark, handverktyg och lärares handledning skapas egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Lärare: Kristian Tallgård.

Svepteknik. Användes i Norden redan under vikingatiden. Sveptekniken är en gammal tillverkningsmetod för att tillverka lätta och smidiga kärl i trä. Askar, väskor, skrin, siktar, korgar och brickor är traditionella föremål som tillverkats i svepteknik. I dag kan schaman-trummor och lampskärmar kännas som spännande produkter. Ett bra svep bör helst klyvas ur de yttre partierna av en rå stock till spånor i lämplig tjocklek för att formas runt en plugg. Lärare: Kristian Tallgård.

Laggning. En gammal teknik som kan användas för att tillverka hinkar, kar och tunnor i trä kallas laggning. Ett antal trästavar sammanfogas med en separat botten. Spåret i stavarna som håller fast bottnen kallas lagg, därav namnet. Stavarna hålls sedan på plats av trä- eller järnband. Lärare: Magnus Storbacka.

Smide. Med hjälp av en kolässja, hammare, städ och ett antal andra specialverktyg kan du tillverka ornamenterade nyttoföremål som t.ex. krokar, gångjärn, handtag. Att smida föremål utan särskild praktisk funktion men med spännande och vackra former kan kallas konstsmide. Verktygssmide ger dig tillfälle att tillverka knivar, bandknivar, mejslar, punsar eller smidesverktyg för din egen framtida smedja. Lärare: Kay Vikström.

Näverslöjd. Björknäver är ett naturmaterial med oanade egenskaper. Nävrets egenskap att både bevara och transportera fukt gör tampade burkar till utmärkta förvaringskärl för olika livsmedel. Tekniken att fläta olika produkter i näver ger vackra korgar i olika storlekar och användningsområden. Har du egna idéer för hur man kan använda näver så ger materialet och kursen utrymme för egna initiativ. Lärare: Ing-Marie Mannil.

Knivtillverkning. Vi lär oss göra skaft och slida till blad som tillverkats under smideskursen eller färdiga blad som skolan tillhandahäller. Masurbjörk, läder, ren-, älg- eller buffelhorn är några av naturmaterialen som vi använder. Lärare: Kristian Tallgård.

Läderslöjd. Vegetabilgarvat läder kan formas genom våtpressning och fogas samman genom laskning eller sadelmakarsöm. Knivslidor, kameraväskor och andra fodral tillverkas med fördel i läder, ett naturmaterial som i sig har såväl styvhet som smidighet.

Möbelrestaurering. Ge gamla möbler nytt liv genom att reparera eller förnya trädetaljer och förse dem med tidstypisk ytbehandling. Ytbehandling innefattar tekniker som ådring, marmorering, lasering och dekorationsmålning – tekniker som ger de restaurerade möblerna en chans att återfå sin forna karaktär. En möbeltapetserare handleder dig i hur du ska klä om, förnya stoppning och resår (fjädring) på gamla möbler. Lärare: Ulla Haglund/Theresa Särs-Jebali.

Skärsvarvning. Lär dig svarva från grunden enligt skärmetoden i såväl färskt som torrt virke. Du får även undervisning om lämplig utrustning och verktygsvård. Under kursen får deltagare individuell handledning, vilket innebär att kursen lämpar sig för såväl nybörjare som längre hunna. Varje deltagare förfogar över egen svarv och en uppsättning svarvstål. Lärare: Åke Landström.

Skärsvarvning som kvällskurs: se under Kortkurser!

Vävning. Innefattar planering och tillverkning av mattor, löpare, gardiner, plädar, väggdekorationer, beklädnadstyger m.m. Vi prövar på olika material, allt från finaste linne till grova trasor. Grunderna i vävteori ges i samband med uppsättning av väven.

Sömnad. Tar upp många olika tekniker. Du får trolla med tyg, teknik och färger inom lappteknikens ändlösa värld och dessutom pröva på övrig inrednings-sömnad. Inom klädsömnad får du sy allt från fodrade utomhusplagg till fina festkläder och vardagskläder. Ny kunskap lärs ut enligt deltagarnas önskemål och behov.

Sävslöjd. Ett traditionellt hantverk i naturmaterial, med anor långt tillbaka i Kronobys historia. Den rika tillgången på råmaterial har haft sin stora betydelse för sävslöjdens uppkomst i Kronoby. Vi använder oss av de gamla beprövade teknikerna för att göra både traditionsbundna och nya produkter av sävstrået.

Tygtryck/solfärgning. Med olika typer av färger prövar vi på tygtryck och färgning. Vi solfärgar tyger på enkelt sätt och prövar på olika sätt att mönstra dem. I tygtryck får du göra olika schablontryck och pröva på att via datorn göra egna bilder som sedan stryks på kläder eller tyg.

Keramik. Att arbeta med keramik innebär oanade möjligheter att skapa vad du vill och hur du vill. Kursen lär dig grundläggande tekniker och materialkunskap och vi arbetar med både drejning och fria tekniker som kavling och ringling.

Formgivning. Att utgå från ett behov, planera och verkställa. Tyngdpunkten ligger på praktiskt arbete där du under arbetets gång utvecklar dina färdigheter och förmågan att reflektera över produkten och processen.

Tovning. En utmanande och kreativ teknik, där bara fantasin sätter gränser. Av kardflor (ull), vatten och såpa gör du olika prydnads och bruksföremål t.ex. smycken, dekorationer, tyger, väskor osv. Vi är också kreativa med tovningsnålen och dess enorma möjligheter.

Videslöjd. Kallas också pilflätning. Ett gammalt hantverk, men också den senaste trenden inom trädgård. Vide (pil) är ett levande material som bjuder på spännande effekter och möjligheter till välflätade alster likaväl som för fritt skapade arbeten. Vi tar upp de grundläggande teknikerna för nybörjaren och för den som vill gå vidare i hantverket finns möjlighet till mer avancerade tekniker och arbeten.

Klackmattor och ryamattor och dekorationer av ylle- och filttyger. Återanvänd ylletyger till mattor, sittdynor, kuddar, tavlor och dekorationer. Olika formers lappar dekoreras och fogas samman på spännande sätt till fina helheter.

Luffarslöjd. Föremål gjorda i metalltråd kallas för luffarslöjd efter de luffare som bar med sig metalltråd och verktyg på sina vandringar. De gjorde oftast bruksföremål som naggar, vispar och krokar. Betalning för sina alster fick de i form av mat och husrum. Av den gamla tekniken som är enkel och vars material är relativt billigt görs idag moderna och tidsenliga produkter enligt egen design.

Yllebroderi. Broderi har inspirerat många att ta fram nål och tråd. Grunderna lärs ut i fritt broderi. Mönsterplanering och -ritning samt de traditionella stygnen tas upp. Du får medel och inspiration till egna upptäcktsfärder inom området.

Stickning och virkning. Med nygamla tekniker och intressanta garner gör du moderna och personliga plagg, accessoarer och inredningsdetaljer. Nya trender spanas in och lärs ut. T.ex. Dubbelstickning, virkad nålbindning, krokning, mosaikstickning.

Teknikerna varierar och nyheter tillkommer varje läsår!

Maskinbroderi – applikation
Viveka Dahlnäs, Kvarnen, to 6-20.2.2020. Kursavgift 20 €.
I frihandsbroderi på maskin kommer vi att utnyttja det tryckta tygets mönster för broderiet. Vi prövar på olika metoder inom applikation, både att applicera på maskin och för hand.

Makramé
Helen Karrola, Kvarnen, to 5-19.3.2020. Kursavgift 20 €.
Konsten att knyta trådar av olika material och göra dekorativa arbeten är flera tusen år gammal. Makramé i inredningsdetaljer är inne just nu, vi lär oss de vanligaste knutarna och knyter t ex väggbonader, armband, halsband eller en ampel.

Sashiko
Viveka Dahlnäs, Kvarnen, to 16.4-7.5.2020.
Kursavgift 25 €. Lär dig en japansk broderiteknik, som tidigare använts för att förstärka kläder och sy ihop flera lager. Tekniken kan användas för att piffa upp kläder, väskor och inredningsdetaljer.

Klackmattor – filtslöjd
Monica Ohls, Kvarnen, to 26.3 + 2.4, fre 17-24.4.2020. Kursavgift 25 €.
Vi återanvänder ylletyger eller använder filttyg. ”Tungformade” lappar kantas med langettstygn och dekoreras med enkla broderimotiv. Lapparna sys fast på ett bottentyg till mattor, väskor, kuddar m.m. Ylletyg kan också återanvändas till ”ryamattor”, väggdekorationer och prydnader.

Betonggjutning
Monica Ohls, Kvarnen, fre 8.5+to 14.5.2020. Kursavgift 15€.
Vi gjuter större och mindre prydnads- och nyttoföremål för trädgården och hemmet som ljusstakar, krukor, fågelbad, plattor. Spetsar, blad, stenar, kakel-porslinsbitar ger fina mönster.

Möbelrestaurering
Ulla Haglund, Kvarnen, 7.1-8.4.2020, må, ti, on+to.
Möbelrestaurering innebär att dina gamla möbler får nytt liv genom att du reparerar eller förnyar trädetaljer och förser dem med tidstypisk ytbehandling. Välj 1,2 el. 3 dagar, +to eget arbete. 

Möbeltapetsering
Theresa Särs-Jebali, Kvarnen, 7.1-8.5.2020, to, fre (+on).
Förnya stoppning, resår och tyg på din möbel. Välj 1-2 dagar, + on eget arbete.

Fönsterrenovering
Thomas Finell, Kvarnen, on + to, 15.4-20.5.2020. 
Gamla fönster kan ännu ha en lång livstid. Här får du goda råd och hjälp med att fixa upp dem.

(foton och kontaktuppgifter finns på KONTAKTA OSS)


Kristian Tallgård är slöjdlärare och bor i Kronoby. Han är utexaminerad pedagogie magister från Pedagogiska fakulteten. Han har arbetat tidigare inom grundskolan, men sedan 1994 har han varit slöjdlärare på folkhögskolan. Han undervisar i träslöjd, knivtillverkning och svepteknik. Han är även intresserad av gamla föremål och tekniker.


Viveka Dahlnäs bor i Kronoby och arbetar som hantverkslärare på folkhögskolan sedan 2001. Hon har en lång utbildningsbakgrund bakom sig, ateljesömmerska, lädersömnad, dekoratör, artenom och till sist yrkeslärare. De ämnen hon undervisar i är sömnad, färgning/tygtryck, videslöjd och luffarslöjd. På sidan om har hon en liten videodling där hemma.


Monica Ohls har tidigare jobbat med barn och ungdomar men vuxenstuderat till textilartesan och har sedan dess jobbat med textilhantverk och hållit praktiska kurser. Sedan hösten 2005 jobbar Monica som hantverkslärare på mjuka linjen med vävning, tovning, stickning/virkning, produkter av papper och nygamla textila tekniker.


Christer Lindqvist är lärare i möbelrestaurering och är bosatt i Kronoby. Han har en egen möbelrestaureringsverkstad tillsammans med sin fru Helén. Christer är till utbildningen målare från Kvevlax Hemslöjdsskola och har fortbildat sig inom möbelrestaureringens olika områden. Han har ett genuint intresse för gamla byggnader, möbler och föremål och har under många år varit en av förgrundsfigurerna inom Kronoby Hembygdsförening.


Theresa Särs-Jebali är lärare i möbeltapetsering. Hon är bosatt i Småbönders och har egen verksamhet inom snickeri och möbelrestaurerings-tapetseringsbranschen: www.hemfix.fi.  Här kan du också läsa en artikel om: Theresas restaureringsverksamhet.

Magnus Storbacka. Bosatt i Småbönders, lärare i karvsnitt, laggning, spånflätning och björkriskvastar och -mattor. Han är intresserad av gamla hantverkstekniker utförda med handverktyg.

Ing-Marie Mannil. Vår timlärare i näverslöjd, bosatt i Nykarleby. Ing-Marie har utövat näverslöjd sedan början av 1980-talet och har tagit medalj i finska mästerskapstävlingar som anordnats i grenen.

Åke Landström. Vår lärare i träsvarvning. Varje år kommer han körande från Sverige med sin mobila svarvkurs för att hålla en veckas intensivkurs dagtid och en kvällskurs under samma vecka. Åkes hemsida: www.trasvarvning.se

@slojdtorget på Instagram