Just nu

Vandring längs europeiska pilgrimsleder

Resor med vandring utomlands är inställda tillsvidare, på grund av reserestriktioner så länge coronavirusepidemin pågår.


Sommaren 2020

Pilgrimsvandring i Österbotten – en ”coronaversion”

Uppdaterad 14.5.2020

Delta nu i vår kurs, under sommarhalvåret 2020!  Frivilligt och flexibelt – var och en bestämmer själv hur mycket och när man deltar. Etapperna är inritade på grundkarta, de kan skrivas ut som pdf-filer eller laddas ned i mobilen. Kursen är avgiftsfri.

Startpunkten, Karleby medeltida sockenkyrka, i april 2020.

Från Karleby till Vasa. På 8 dagar eller i små bitar.

Med modell från Camino de Santiago i Spanien och andra kända pilgrimsleder har vi planerat en rutt med heldagsetapper på mellan 20 och 30 km. Vid de angivna slutpunkterna finns möjlighet till enklare form av övernattning.

För 2020 förbereds inte några övernattningar.

Utgångspunkten har varit att rutten ska följa mindre vägar och stigar. Den kan gå via byar och gårdsgrupper, vandringsleder och skogspartier, passera sevärdheter och kyrkliga byggnader, ibland medeltida sådana. Det blir därför en kompromiss, där man tyvärr inte får med alla intressanta österbottniska byar på vägen genom landskapet.

Ett öppet projekt. Den som är intresserad kan påverka innehållet och rutten, med åsikter om vägar, stigar och platser. Ibland kanske helt andra sträckningar än de planerade skulle fungera bättre.

INDIVIDUELLT. Man tar sig ut på egen hand när det passar en, och testar olika etapper eller avsnitt. Man kan gå en dagsetapp enligt förslagen nedan, eller kortare sträckor. Man kan gå ensam, i par eller några tillsammans. Sedan kan man skicka in bilder eller intressant information om olika platser längs vägen: Facebook-gruppen ”Pilgrimsvandring i Österbotten” (gå med där!)

GEMENSAM VANDRING. Vid en tidpunkt som bestäms senare kan man anmäla sig till en vandring i grupp (eller flera mindre). Man kan delta en dag, flera dagar, eller hänga med på hela vandringen om man vill.
(sensommaren el. hösten 2020, datum meddelas senare)

PRELIMINÄR RUTTPLANERING (kartorna öppnar i ny flik):

Dag 1: Karleby sockenkyrka –– Gertruds, Larsmo (ca __ km) KARTA
Beskrivning: inledning i stadens utkanter, fortsättning via Mesil, begravningsplatserna och Kvikant, över slussbroarna vid Furuskär och Reips mot Öja. Vidare mot Bosund, med bönehus och vandringsleder, och slussområdet vid Gertruds.
Dag 2: Gertruds –– Pörkenäs lägergård (ca __ km) KARTA
Beskrivning: längs Holm vandringsled mot Larsmo kyrka och centrum. Avsnittet vidare mot Jakobstad ännu öppet. Gamla avtaget från Strandvägen in mot staden, sedan mot Östanpå, Karviken och ortodoxa kapellet. Rakt söderut genom staden, förbi kyrkan och Pedersöre kyrka, sedan västerut längs vandringslederna mot Pörkenäs.
Dag 3: Pörkenäs –– Juthbacka, Nykarleby (ca __ km) KARTA
Beskrivning: Nabba kapell, Socklot, Gamla hamn, kraftverksdammen, kyrkan, Juthbacka.
Dag 4: Nykarleby –– Klippan, Monäs (ca __ km) KARTA
Beskrivning: inledning längs älven mot minnesmärket vid Jutas. Västerut mot Bonäs, söderut mot Munsala (alternativ: sydväst från Jutas, skogsväg över Stormossen, genom farmområde till Sandbacka gårdsgrupp norr om Munsala). Fortsättningen via Vexala förutsätter möjlighet till överfart vid Monässundet. Etappen avslutas vid Klippans lägerområde.
Dag 5: Monäs –– Oravais (ca __ km) KARTA
Beskrivning: från Klippan genom Monäs, Hirvlax och Monå till Seiplax och riksväg 8. Lättrafikled in mot Oravais. Avtag innan Jeppovägen, längs Skolvägen in till centrum.
Dag 6: Oravais –– Norrvalla, Vörå (ca __ km) KARTA
Beskrivning: från Oravais centrum söderut, via Lotta Svärds sten och slagfältet från 1808-1809 års krig. Vidare mot Ölandsvägen och österut till Kimo. Vidare längs Kuckusvägen, sedan västerut mot ett område med skog, mossar och fornminnen. Vandringsled in till Norrvalla.
Dag 7: Vörå –– Storkyro (ca __ km) KARTA
Beskrivning: från Norrvalla söderut längs utkanterna av Vörå centrum, mot forngravar och Andkil vandringsled. Skogsvägar vidare mot kommungränsen, Kyro älv och Storkyro medeltida kyrka.
Dag 8: buss från Storkyro till Veikars. Veikars –– Gamla Vasa –– Vasa (ca __ km) KARTA
Beskrivning: på skogsväg och vandringsled västerut från Veikars by. Genom Gamla Vasa med kyrkan och slottsvallarna mot Gamla hamnen. Strandstråken genom Sunnanvik och Sandviken in mot stadens centrum.

Anmälningar

Skicka in din intresseanmälan (namn, adress) på adressen info@kvarnen.fi

Sedan fungerar det lite som att fylla i ett häfte i en motionslåda: när man varit ute på leden, postar man in ett par rader om sin ”prestation” (sträcka + ev. bilder, kommentarer, förslag) på Facebook-gruppen. Genom att anmäla sig kan man också få information per epost om vandringsrelaterade nyheter. Information om den tänkta gruppvandringen kommer också senare.

Välkommen med på österbottnisk pilgrimsvandring!

Holm vandringsled i Larsmo.

Hösten 2020

Planeringen av vandringsresor utomlands ligger nere tillsvidare, på grund av reserestriktioner så länge coronavirusepidemin pågår.

1) ca en veckas vandring längs St Olavsleden i Norge

Den medeltida nordiska pilgrimsleden, Sankt Olavsleden, leder till Trondheim. Man kan starta i Selånger utanför Umeå i Sverige, eller i Oslo i Norge. Vi planerar en vandring som startar i Oslo och går norrut genom det norska landskapet i riktning mot Trondheim. Den här vandringen tar sikte på Lillehammer. Resan görs med tåg och båt via Stockholm till Oslo.

2) ca en veckas vandring längs Via Francigena i Schweiz och Italien

Via Francigena (”frankernas väg”) går från Canterbury till Rom, genom Frankrike och Schweiz. Den planerade vandringen i september sträcker sig från Genèvesjön i Schweiz, över Alperna till Aosta i Italien. Bilden nedan är från en tidigare vandring på samma sträcka, den är tagen strax efter St Bernhardspasset på väg ner i Italien.

Tidigare vandringsresor

Allmänt

Camino de Santiago, Via Francigena, Sankt Olavsleden, Jesustrail, Via Grado-Aquileiese…

Vi erbjuder varje år några kurser med en längre vandring. Programmet innefattar praktisk och teoretisk förberedelse och en resa med ca fem dagars vandring. Mål för resorna är oftast områden i Europa som är kända för en lång tradition av pilgrimsvandringar. Vi har riktat in oss på vandringslederna i Frankrike-Spanien (Jakobsvägen eller Camino de Santiago) och Schweiz-Italien (Via Francigena), men också vandrat i Israel (Jesustrail) och till Venedig (Via Grado–Aquileiese).

Kvarnen har i flera år ordnat kurser med vandringsresor till de ”stora” pilgrimslederna i södra Europa och i Norden. Den senaste turen gick till Santiago de Compostela i Spanien, i maj 2019. Några bilder därifrån:

Man reser med enkelt bagage i lätt ryggsäck som man bär längs vägen. Den totala sträckan kan variera mellan 65 och 135 km.  

I priset ingår:

– tur-returresor från Kronoby och transporter i destinationslandet
– boende och frukost under vandringen 
– reseledartjänster
– en förberedande samling och gemensam vandring på hemmaplan innan resan

Övernattningsplatserna är enkla men välfungerande vandrarhostel eller ”härbärgen”, vissa gånger hotell. På härbärgen består utbudet av säng i sovsal eller rum, med madrass, dyna och underlakan, tillgång till dusch och toalett. Morgonmål intas på övernattningsstället eller någon närbelägen servering. 


Frågor, anmälningar, information om vandringar: Martin Näse 
(epost martin.nase@kvarnen.fi, tel. 044 294 1114)

Maskinbroderi – applikation
Viveka Dahlnäs, Kvarnen, to 6-20.2.2020. Kursavgift 20 €. 
I frihandsbroderi på maskin kommer vi att utnyttja det tryckta tygets mönster för broderiet. Vi prövar på olika metoder inom applikation, både att applicera på maskin och för hand.

Makramé
Helen Karrola, Kvarnen, to 5-19.3.2020. Kursavgift 20 €. 
Konsten att knyta trådar av olika material och göra dekorativa arbeten är flera tusen år gammal. Makramé i inredningsdetaljer är inne just nu, vi lär oss de vanligaste knutarna och knyter t ex väggbonader, armband, halsband eller en ampel.

Sashiko
Viveka Dahlnäs, Kvarnen, to 16.4-7.5.2020. 
Kursavgift 25 €. Lär dig en japansk broderiteknik, som tidigare använts för att förstärka kläder och sy ihop flera lager. Tekniken kan användas för att piffa upp kläder, väskor och inredningsdetaljer.

Klackmattor – filtslöjd
Monica Ohls, Kvarnen, to 26.3 + 2.4, fre 17-24.4.2020. Kursavgift 25 €. 
Vi återanvänder ylletyger eller använder filttyg. ”Tungformade” lappar kantas med langettstygn och dekoreras med enkla broderimotiv. Lapparna sys fast på ett bottentyg till mattor, väskor, kuddar m.m. Ylletyg kan också återanvändas till ”ryamattor”, väggdekorationer och prydnader.

Betonggjutning
Monica Ohls, Kvarnen, fre 8.5+to 14.5.2020. Kursavgift 15€. 
Vi gjuter större och mindre prydnads- och nyttoföremål för trädgården och hemmet som ljusstakar, krukor, fågelbad, plattor. Spetsar, blad, stenar, kakel-porslinsbitar ger fina mönster.

Möbelrestaurering
Ulla Haglund, Kvarnen, 7.1-8.4.2020, må, ti, on+to. 
Möbelrestaurering innebär att dina gamla möbler får nytt liv genom att du reparerar eller förnyar trädetaljer och förser dem med tidstypisk ytbehandling. Välj 1,2 el. 3 dagar, +to eget arbete. 

Möbeltapetsering
Theresa Särs-Jebali, Kvarnen, 7.1-8.5.2020, to, fre (+on). 
Förnya stoppning, resår och tyg på din möbel. Välj 1-2 dagar, + on eget arbete.

Fönsterrenovering
Thomas Finell, Kvarnen, on + to, 15.4-20.5.2020. 
Gamla fönster kan ännu ha en lång livstid. Här får du goda råd och hjälp med att fixa upp dem.

Luncher vecka 23 – Lounaat viikolla 23

Måndag / Maanantai
Makaronilåda, sallad
Makaronilaatikko, salaatti

Tisdag/Tiistai
Korvsås och potatis, sallad
Makkarakastike ja peruna, salaatti

Onsdag / Keskiviikko
Broilersoppa, sallad. Fruktsallad + grädde
Broilerikeitto, salaatti. Hedelmäsalaatti + kerma

Torsdag / Torstai
Spagetti Bolognese, sallad
Spagetti Bolognese, salaatti

Fredag / Perjantai
Ugnslax, mos, hollandaisesås, sallad
Uunilohi, muusi, hollandaisekastike, salaatti

Vegetariskt och veganskt alternativ finns varje dag
Päivittäin myös kasvis- ja vegaanivaihtoehto.

Priser: 5 € (skolans studerande/kursdeltagare), 8 € (utomstående)
Hinnat: 5 € (koulun oppilaat/kurssiosallistujat), 8 € (ulkopuoliset)

Med förbehåll för ändringar–Muutokset ovat mahdollisia