Just nu

OBS: För hösten 2019 gäller –50% rabatt för pensionärer och arbetslösa på de avgifter som anges i ansökningsformuläret!

Silverkedjor. Fredagar 4.10-25.11.2019. Gör personliga smycken som armband, halsband och örhängen av silvertråd. Skapa moderna smycken med inslag av pärlor och stenar eller traditionella kedjor. Lärare Barbro Lindgren. Kursavgift 30 €.

Himmeli. Onsdag-fredag 20-22.11.2019. Himmeli är en traditionell halmdekoration som numera kan göras av papper och sugrör. Eija Koski är himmelist och har byggt himlar i 20 år. Hon har moderniserat den traditionella juldekorationen till en fräsch inredningsgrej. Du kan ta med eget material eller köpa av kursledaren. Kursavgift 25 €.

Tovning. Torsdag-fredag 12-13.12.2019 och 9-17.1.2020. Kom med och ”trolla” fram de mest varierande saker till nytta och nöje. Lärare Monica Ohls. En fri kurs där du kan göra det du vill på din egen nivå, allt från tunnaste sjalar till robusta tofflor. Kursavgift 35 €.

Yllebroderi. Torsdagar 24.10 -7.11 2019, 18 lektioner. Lärare Viveka Dahlnäs. Kursavgift 20 €. Kom med för att inspireras för fritt broderi, men också att lära dig mönsterkompositioner samt olika  stygn och tekniken som passar för yllegarn på ylletyg. Kursen passar både nybörjare och för den som har broderat tidigare.

Sömnad. Tisdagar, hela terminen.

Möbeltapetsering. Torsdagar-fredagar, hela terminen.

Kvällstid:

Skärsvarvning.  11-15.11.2019, kl. 17.30-21.30. Lär dig svarva från grunden enligt skärmetoden i såväl färskt som torrt virke. Du får även undervisning om lämplig utrustning och verktygsvård. Under kursen får deltagare individuell handledning, vilket innebär att kursen lämpar sig för såväl nybörjare som längre hunna. Varje deltagare förfogar över egen svarv och en uppsättning svarvstål. Lärare: Åke Landström. Anmäl dig här!
Se video!


Kom med på hantverksmässa! Kom med till “Suomen kädentaidot” i Pirkkahallen, Tammerfors den 15 november! Låt dig inspireras av det stora utbudet av hantverk, material, utställare m.m. Besök vid IKEA är också möjligt. Start från Kronoby kl.5.45 via Jakobstad och Nykarleby. Tillbaka i Kronoby ca kl. 23.00. Bussresa och inträde 55€. Anmälan senast den 31 oktober.

VANDRING LÄNGS EUROPEISKA PILGRIMSLEDER – preliminär information

Nu skippar vi flyget!

För 2020 planeras som bäst två vandringskurser. Båda är tänkta som kombinerade tåg- och vandringsresor.

1. Luxemburg, april 2020

Tidpunkt: 20.4-2.5.2020 (exakt datum kan ännu ändra något)
Längd: 13 dagar (7 vandringsdagar)
Preliminärt pris: 1000 €/person (inkl. resor, transporter, boende)
Anmälningstid: preliminär bokning kan ske redan nu, egentlig anmälningstid 1.12.2019-31.1.2020

Hertigdömet Luxemburg… det är inte så många av oss som besökt det lilla landet i nordvästra delen av den europeiska kontinenten!

Landet ligger inbäddat mellan Belgien, Tyskland och Frankrike. Terrängen är relativt kuperad och där finns många skogsområden. Där finns också många vandringsleder, bl.a. går den europeiska GR5-leden i nord-sydlig riktning genom landet (GR står för Grande Randonnée, ung. ”den stora vandringsleden”).

GR5-leden har till stor del samma sträckning som Jakobsweg Luxemburg, det luxemburgska avsnittet på väg mot Camino de Santiago, den kända pilgrimsleden i Spanien.

Vi reser med tåg och båt, via Sverige, Danmark och Tyskland till Luxemburg. Under 6-7 vandringsdagar hinner vi gå genom hela landet från nord till syd (drygt 170 km, längs Jakobsweg Luxemburg).

Vandringen inleds i Ouren på den belgiska sidan av gränsen och passerar trelandspunkten Luxemburg-Belgien-Tyskland. På vägen gör vi en omväg till huvudstaden Luxemburg. På slutetappen passerar vi den lilla vinodlingsorten Schengen. Orten är mest känd för det s.k. Schengenavtalet om minskade gränskontroller inom EU. Här möts också tre länder – Luxemburg, Tyskland och Frankrike – i en annan trelandspunkt.

Mera information om resan och vandringen kommer att tilläggas här på sidan senare.

2. Norge, september

Tidpunkt: september 2020 (inte ännu exakt fastslagen)
Längd: Inte ännu fastslagen
Preliminärt pris: 1000 €/person (inkl. resor, transporter, boende)
Anmälningstid: Inte ännu fastslagen/under våren 2020

Den medeltida nordiska pilgrimsleden, Sankt Olavsleden, leder till Trondheim. Man kan starta i Selånger utanför Umeå i Sverige, eller i Oslo i Norge. Vi planerar en vandring som startar i Oslo och går norrut genom det norska landskapet i riktning mot Trondheim. Den här vandringen tar sikte på Lillehammer.

Resan görs med tåg och båt via Stockholm till Oslo.

Tidigare vandringsresor

Allmänt

Camino de Santiago, Via Francigena, Sankt Olavsleden, Jesustrail, Via Grado-Aquileiese…

Vi erbjuder varje år några kurser med en längre vandring. Programmet innefattar praktisk och teoretisk förberedelse och en resa med ca fem dagars vandring. Mål för resorna är oftast områden i Europa som är kända för en lång tradition av pilgrimsvandringar. Vi har riktat in oss på vandringslederna i Frankrike-Spanien (Jakobsvägen eller Camino de Santiago) och Schweiz-Italien (Via Francigena), men också vandrat i Israel (Jesustrail) och till Venedig (Via Grado–Aquileiese).

Kvarnen har i flera år ordnat kurser med vandringsresor till de ”stora” pilgrimslederna i södra Europa och i Norden. Den senaste turen gick till Santiago de Compostela i Spanien, i maj 2019. Några bilder därifrån:

Man reser med enkelt bagage i lätt ryggsäck som man bär längs vägen. Den totala sträckan kan variera mellan 65 och 135 km.  

I priset ingår:

– tur-returresor från Kronoby och transporter i destinationslandet
– boende och frukost under vandringen 
– reseledartjänster
– en förberedande samling och gemensam vandring på hemmaplan innan resan

Övernattningsplatserna är enkla men välfungerande vandrarhostel eller ”härbärgen”, vissa gånger hotell. På härbärgen består utbudet av säng i sovsal eller rum, med madrass, dyna och underlakan, tillgång till dusch och toalett. Morgonmål intas på övernattningsstället eller någon närbelägen servering. 


Frågor, anmälningar, information om vandringar: Martin Näse 
(epost martin.nase@kvarnen.fi, tel. 044 294 1114)

Årets tionde klass (Base Camp) har inlett året med 35 elever. Som vanligt under de första veckorna finns också i år på programmet en 5-dagars resa till Boksjön, Tärnaby i Sverige. Några bilder:


22-25 juli 2019 hölls för första gången i Finland Nordiskt berättarseminarium. Det samlade deltagare från alla de nordiska länderna: Island, Danmark, Norge, Sverige och Finland.

I strålande sommarväder hade man fina dagar i Kronoby, med tre olika ledare: Mimesis Heidi Dahlsveen från Oslo i Norge (”Den nordiska myten idag”), Maria Serrano från Ekenäs i Finland (”Växelverkan”) och Lina Teir från Kristinestad i Finland (”Musikaliskt berättande”). Man hade kurs i grupper under förmiddagar och eftermiddagar och samlades ännu på kvällarna ute för att berätta tillsammans för varandra. Gruppen besökte också Påras kapell och Spetälskehospitalet på Korpholmen, två platser som förknippas med många berättelser. Ciceroner här var Håkan Vikström och Lolan Björkman.

Här en bild på de nordiska berättarna, samlade i Kronoby:

Luncher vecka 50 – Lounaat viikolla 50

Måndag / Maanantai
Broilersås, ris, sallad
Broilerikastike, riisi, salaatti

Tisdag / Tiistai
Fisksoppa, sallad. Efterrätt: bärkräm
Kalakeitto, salaatti. Jälkiruoka: marjakiisseli

Onsdag / Keskiviikko
Jullunch: Julskinka, sås, flamlax, kokt potatis, morotslåda, kålrotslåda, rödbetslåda, sallad, sill, jullimpa, kaffe/té o pepparkaka
Joululounas: Joulukinkku, kastike, loimulohi, keitetty peruna, porkkanalaatikko, punajuurilaatikko, salaatti, silli, joululimppu, kahvi/tee ja pipari

Torsdag / Torstai
Köttbullar, sås, potatis, sallad
Lihapullat, kastike, peruna, salaatti

Fredag / Perjantai
Ugnsfisk hollandaise, potatis, sallad/riven morot
Uunikala hollandaise, peruna, salaatti/porkkanaraaste

Vegetariskt alternativ finns varje dag
Päivittäin myös kasvisvaihtoehto.

Priser: 5 € (skolans studerande/kursdeltagare), 8 € (utomstående)
Hinnat: 5 € (koulun oppilaat/kurssiosallistujat), 8 € (ulkopuoliset)

Med förbehåll för ändringar–Muutokset ovat mahdollisia