Just nu

Årets tionde klass (Base Camp) har inlett året med 35 elever. Som vanligt under de första veckorna finns också i år på programmet en 5-dagars resa till Boksjön, Tärnaby i Sverige. Några bilder:


VANDRING LÄNGS EUROPEISKA PILGRIMSLEDER

Nu skippar vi flyget!

För 2020 planeras som bäst två vandringskurser. Båda är tänkta som kombinerade tåg- och vandringsresor.

1. Luxemburg, 20.4-2.5.2020 (OBS: exakt datum kan ännu ändra något)

Hertigdömet Luxemburg… det är inte så många av oss som besökt det lilla landet i nordvästra delen av den europeiska kontinenten!

Landet ligger inbäddat mellan Belgien, Tyskland och Frankrike. Terrängen är relativt kuperad och där finns många skogsområden. Där finns också många vandringsleder, bl.a. går den europeiska GR5-leden i nord-sydlig riktning genom landet (GR står för Grande Randonnée, ung. ”den stora vandringsleden”).

GR5-leden har till stor del samma sträckning som det luxemburgska avsnittet av vägen till Camino de Santiago (Jakobsweg Luxemburg), som tar sikte på den kända pilgrimsleden i Spanien.

Vi planerar en ca 2 veckors resa i slutet av april 2020. Vi reser med tåg och båt, via Sverige, Danmark och Tyskland till Luxemburg. Under 6-7 vandringsdagar hinner vi gå genom hela landet från nord till syd (drygt 170 km, längs Jakobsweg Luxemburg).

Vandringen inleds i Ouren på den belgiska sidan av gränsen och passerar trelandspunkten Luxemburg-Belgien-Tyskland. På vägen gör vi en omväg till huvudstaden Luxemburg. På slutetappen passerar vi den lilla vinodlingsorten Schengen. Orten är mest känd för det s.k. Schengenavtalet om minskade gränskontroller inom EU. Här möts också tre länder – Luxemburg, Tyskland och Frankrike – i en annan trelandspunkt.

2. Norge, september

Den medeltida norska pilgrimsleden, Sankt Olavsleden, leder till Trondheim. Man kan starta i Selånger utanför Umeå i Sverige, eller i Oslo i Norge. Vi planerar en vandring som startar i Oslo och går norrut genom det norska landskapet i riktning mot Trondheim. Längre fram följer leden bl.a. den vackra Gudbrandsdalen.

Resan görs med tåg och båt via Stockholm till Oslo.

Tidigare vandringsresor

Allmänt

Camino de Santiago, Via Francigena, Sankt Olavsleden, Jesustrail, Via Grado-Aquileiese…

Vi erbjuder varje år några kurser med en längre vandring. Programmet innefattar praktisk och teoretisk förberedelse och en resa med ca fem dagars vandring. Mål för resorna är oftast områden i Europa som är kända för en lång tradition av pilgrimsvandringar. Vi har riktat in oss på vandringslederna i Frankrike-Spanien (Jakobsvägen eller Camino de Santiago) och Schweiz-Italien (Via Francigena), men också vandrat i Israel (Jesustrail) och till Venedig (Via Grado–Aquileiese).

Kvarnen har i flera år ordnat kurser med vandringsresor till de ”stora” pilgrimslederna i södra Europa och i Norden. Den senaste turen gick till Santiago de Compostela i Spanien, i maj 2019. Några bilder därifrån:

Man reser med enkelt bagage i lätt ryggsäck som man bär längs vägen. Den totala sträckan kan variera mellan 65 och 135 km.  

I priset ingår:

– tur-returresor från Kronoby och transporter i destinationslandet
– boende och frukost under vandringen 
– reseledartjänster
– en förberedande samling och gemensam vandring på hemmaplan innan resan

Övernattningsplatserna är enkla men välfungerande vandrarhostel eller ”härbärgen”, vissa gånger hotell. På härbärgen består utbudet av säng i sovsal eller rum, med madrass, dyna och underlakan, tillgång till dusch och toalett. Morgonmål intas på övernattningsstället eller någon närbelägen servering. 


Frågor, anmälningar, information om vandringar: Martin Näse 
(epost martin.nase@kvarnen.fi, tel. 044 294 1114)

22-25 juli 2019 hölls för första gången i Finland Nordiskt berättarseminarium. Det samlade deltagare från alla de nordiska länderna: Island, Danmark, Norge, Sverige och Finland.

I strålande sommarväder hade man fina dagar i Kronoby, med tre olika ledare: Mimesis Heidi Dahlsveen från Oslo i Norge (”Den nordiska myten idag”), Maria Serrano från Ekenäs i Finland (”Växelverkan”) och Lina Teir från Kristinestad i Finland (”Musikaliskt berättande”). Man hade kurs i grupper under förmiddagar och eftermiddagar och samlades ännu på kvällarna ute för att berätta tillsammans för varandra. Gruppen besökte också Påras kapell och Spetälskehospitalet på Korpholmen, två platser som förknippas med många berättelser. Ciceroner här var Håkan Vikström och Lolan Björkman.

Här en bild på de nordiska berättarna, samlade i Kronoby:

Veckans luncher – Viikon lounaat

Måndag / Maanantai
Panerade kycklingbitar, klyftpotatis, sallad
Leivitetyt broilerinpalat, lohkoperunat, salaatti

Tisdag / Tiistai
Chiligris, potatis, sallad
Chiliperuna, peruna, salaatti

Onsdag / Keskiviikko
Kycklingsoppa, sallad, efterrätt: fruktsallad
Broilerikeitto, salaatti, jälkiruoka: hedelmäsalaatti

Torsdag / Torstai
Tex-mex-zucchiniform, salladsbuffé
Tex-mex-kesäkurpitsavuoka, salaattipöytä

Fredag / Perjantai
Ugnslax, potatis, sallad
Uunilohi, peruna, salaatti

Vegetariskt alternativ finns varje dag
Päivittäin myös kasvisvaihtoehto.

Priser: 5 € (skolans studerande/kursdeltagare), 8 € (utomstående)
Hinnat: 5 € (koulun oppilaat/kurssiosallistujat), 8 € (ulkopuoliset)

Med förbehåll för ändringar–Muutokset ovat mahdollisia