NATUREN SOM KLASSRUM
Outdoor Academy är ett nordiskt utbildningskoncept inom friluftsliv och ledarskap. Vi erbjuder heltidsutbildning och kurser vid Kronoby folkhögskola i Finland. Vi har samarbetspartners i hela Norden, som också fungerar som vårt arbetsfält.
Hos oss studerar du friluftsliv och ledarskap i två år på heltid. Vår utbildning ger dig ett brett kunnande samt en yrkesexamen för arbete i naturbranschen.

Nordiskt Friluftsliv – tekniska grunder och säkerhet
Målet med första året är att ge deltagarna en bred grund att stå på inom tekniskt friluftsliv samt väcka ett intresse för ledarskap och människor.
Vad får du?
Första året handlar om de tekniska grunderna inom olika friluftsgrenar, exempelvis paddling, klättring och skidåkning. Du får också lära dig hur man i olika väder och årstider har det gott, bekvämt och roligt ute. De nya kunskaperna får du genom gemensamma och egna turer både i Finland och i övriga Norden, massor av tid ute, olika kundprojekt och träning. Vårt mål är att du efter första året på Outdoor Academy ska ha tillräckliga kunskaper för att på ett säkert sätt på egen hand kunna utöva de grenar vi lär ut.
De fem blocken
Paddling: Egen teknisk paddling, kamraträddning och säkerhetstänkande, turupplägg, navigering, väder. Klättring: Egen teknisk klättring, topprep, grunder i kilklättring, kamraträddning, grunder i isklättring. Skidåkning: Telemark, randonne eller snowboard, teknisk åkning i pist och offpist, toppturskunskaper med lavin och säkerhetstänkande. Uteteknik: En bred grund att stå på gällande rutiner, läger, mat och utrustning under alla årstider. Grupper och ledarskap: Du är del av en grupp som jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Under första året jobbar vi målmedvetet med kommunikation och gruppdynamik, du får en god inblick i ledarskapstänkande.
Du som väljer att gå första året
Du som väljer att gå första året hos oss är en person som fyllt 18 år och är simkunnig. Du har ett stort intresse för friluftsliv och tvekar inte att ligga ute i tält flera nätter i följd, även om du inte får en dusch varje morgon. Du bör också vara intresserad av att lära känna dina klasskamrater, samt villig att utsätta dej för nya utmaningar nästan varje dag. Sen behöver du klara xx antal timmar i minibuss för att komma med på våra resor runt Norden.
För att få ut maximalt av året gäller det för dej att vara aktiv och ta vara på alla de många möjligheter som bjuds ut. Då får du ett roligt mellanår eller en god friluftsgrund att stå på för att kunna fortsätta att förkovra dej följande år.

Nordisk Friluftsguide – utbildning av mångsidiga ledare för friluftsbranschen
Vad får du?
Du får koncentrera dig på ditt eget ledarskap och på hur människor fungerar och verkar i grupp. I utbildningen ingår både teori och praktik, gemensamma och egna turer samt en längre specialisering. Du väljer ett specialiseringsblock (klättring eller paddling) omfattande sex intensiva kursveckor samt egen praktik. Utbildningen ger dig möjlighet att rikta in dig mot det område du är intresserad av och vill verka inom i framtiden. Större kundprojekt med gäster där du har helhetsansvar för planering, genomförande och efterarbete. Du tränar ditt ledarskap både i den egna gruppen, på våra kunder i skolan samt genom arbete i branschen. De friluftsgrenar som du är mest intresserad av har du möjlighet att ägna mera tid åt. Om intresse och ambition finns kan du även ta instruktörsexamen inom de grenarna. Under detta år tar du även den finska vildmarksguide examen samt jobbar med den svenska fjälledarnormen.
Specialiserings blocket
Under sex intensiva veckor på hösten gör du en fördjupning i klättring eller havskajakpaddling. Målet med specialiseringen är att ge dig en så djup kunskap inom ämnet.
Du som går vidare till det andra året
Du som går vidare till det andra året är en person som verkligen känner för och vill jobba med friluftsliv och människor. Du satsar helhjärtat på att aktivt vara med och ta del av turplaneringar, ledarskapet, beslutsfattandet, evalueringar osv. Du är villig att pröva på utmaningar, kanske göra misstag, men sen komma igen och bli bättre på det du vill kunna jobba professionellt med. Fortfarande kommer du att sitta i minibuss, lukta på dina kompisar, leva livet ur ryggsäcken. Men du har också möjlighet att utveckla din egen affärsidé eller satsa på att få anställning inom branschen.

Outdoor Academys Forsspec
Tillsammans med Outdoor Academy har Guidestugan tagit fram en utbildning för dig som vill utöka kompetens inom guideverksamheten och lägga till forspaddling i verktygslådan. Arbete i en forsmiljö kräver erfarenhet och omdöme, därför sker utbildningen i två steg där vi har samlat utbildning från olika aktuella organisationer och verksamheter i norden.
Forsblocket
Fokus under forsblocket ligger på att utveckla grunder och att testa gränser inom forspaddlingen upp till klass 3. Huvudsakligen sker paddling i kajak och räddningar ur ett kamratperspektiv med beslutsfattande processer utifrån ens egna och till viss del gruppens förmågor. Viss fokus ligger även på att tillräcklig kunskap skall befästas för att planera turer för egen tränings skull på ett säkert sätt.
Forsblocket är ett naturligt första steg i en progression att utbilda sig till guide med ansvar för gäster i forsmiljöer. Guider behöver träna för att bygga förståelse för de risker som ofta diskret presenterar sig.
Här ska rutiner och strategier för säker paddling samt kännedom om ens egna begränsningar skapas. Yrkesmöjligheterna i branschen kan för den entreprenörielle ses som ett värdefullt och spännande komplement till vintersäsongen.
Genomförs med instruktörer från Rescue 3 Europe och Svenska Kanotförbundet
Forsguideblocket
Fokus under forsguideblocket ligger på guidning och hantering av gäster i klass 3 forsmiljöer. Blocket innefattar säkerhetspaddling i kajak och guidning i raft. Räddning, säkerhet och ledarskap är centrala områden och en del av blocket består av träning av räddningstekniker i olika miljöer för att lägga grunder för hantering av dynamiska situationer. Ungefär hälften är fokus på rafting och guideutbildning med de dimensioner av teknisk utbildning som det innefattar. Fokuset skiftar från att ligga på personlig paddling till att handla om yrkesmässig paddling och hantering av gäster tillsammans med kollegor.
Genomförs med instruktörer från Rescue 3 Europe, International Rafting Federation, Sjöfartsverket och Svenska Kanotförbundet
VAD FÅR DU?
Första året
Under första året lägger vi mycket fokus på grunderna inom olika friluftsgrenar och expeditionsliv. Du får lära dig ha det bekvämt och roligt ute i olika väder och årstider och med olika människor, och du bygger din uthållighet för expeditionsliv. De nya kunskaperna får du genom massor av tid ute med olika friluftsgrenar, utvärderingar med dina klasskamrater, kundprojekt med utomstående samt gemensamma och egna turer som vi gör runtom i Finland och övriga Norden. Vårt mål med första året är att du skall ha tillräckligt med kunskaper för att på ett säkert sätt kunna utöva de grenar vi lär ut tillsammans med vänner.
Andra året
Under andra året ligger fokuset på ditt eget ledarskap och på hur människor fungerar och verkar i grupp. I utbildningen ingår både teori, praktik, gemensamma och egna turer samt en specialisering. Utbildningen ger dig möjlighet att rikta in dig mot det område du är intresserad av och vill verka inom i framtiden. Större kundprojekt och yrkesprov med kunder där du har ansvarar för planering, genomförande och efterarbete. Du tränar ditt ledarskap i den egna gruppen, på våra kunder i skolan och genom praktik och arbete i branschen. De friluftsgrenar du är mest intresserad av har du möjlighet att ägna mera tid åt. Om intresse och ambition finns kan du även ta instruktörsexamen inom de grenarna. Under andra året genomförs yrkesprov för yrkesexamen inom naturbranschen samt utbildningsmomenten inom svenska normen för fjälledare.
De fem blocken
- Paddling: Egen teknisk paddling, kamraträddning och säkerhetstänkande. Turupplägg, navigering och väder till havs. Under andra året kan du välja paddling som specialisering för att fördjupa dig i ämnet.
- Klättring: Egen teknisk klättring, Topprep, grunder i kilklättring och kamraträddning. Under andra året kan du välja klättring som specialisering för att fördjupa dig i ämnet.
- Skidåkning: Fokus ligger på din egna tekniska åkning i pist och offpist inom din disciplin. Toppturskunskaper med ruttval och lavinsäkerhet. Första året gör ni en Friåkning 1 kurs (SVELAV, FINLAV). Andra året gör ni en Pro 1 kurs (SVELAV, FINLAV).
- Uteteknik: En bred grund att stå på gällande utrustningshantering, vård av utrustning, utematlagning, lägerrutiner och rutiner över lag under alla årstider.
- Grupper och Ledarskap: Du är en del av en grupp som jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Under första året jobbar vi målmedvetet med kommunikation och gruppdynamik. Samt att du får en god inblick i ledarskapstänkande. Andra året är det mera fokus på ditt egna ledarskap och grupphantering i olika miljöer.
Specialisering
Under dina studier kan du välja att göra en fördjupning inom klättring eller havskajakpaddling. Målet med specialiseringen är att ge dig en rejäl djupdykning i aktiviteten som du valt så att du kan lyfta din nivå ytterligare som sedan skall kunna leda till jobb i branschen.
DU SOM VÄLJER OSS
Om du bestämmer dig att söka en plats för att studera på Outdoor Academy måste ha fyllt 18 år och vara simkunnig. Du behöver inte ha en lång meritlista på utenätter eller kunskap inom friluftsliv. Sådana saker anser vi oss vara väldigt bra på att utbilda. Du behöver ha ett genuint intresse för friluftsliv och människorna runt om dig. Låter det lockande att sova flera nätter i trånga tält, på ett skolgolv eller under bar himmel, utan dusch sen många dagar tillbaka samt kanske lite småhungrig så har du hittat rätt. Du bör även ha ett intresse i att lära känna nya människor i form av dina klasskamrater utbildare och våra alumner. Sen behöver du klara av X antal timmar i en trång minibuss fullproppad med människor och utrustning för att komma med på alla våra resor runt om i Norden.
Vill du börja jobba med friluftsliv och människor så har du verkligen kommit rätt. Efter 2 år på Outdoor Academy har du skaffat dig tillräckligt mycket erfarenhet att komma ut på egna expeditioner, men också jobba med de friluftsaktiviteter som vi sysslat med under din utbildning. Men för att nå dit vill vi att du satsar helhjärtat på utbildningen och tar del av turplanering, ledarskapet, beslutsfattandet, evalueringar osv. Du skall vara villig att pröva på utmaningar, kanske göra misstag, men sen komma igen och utvecklas till den guide/instruktör som du vill bli.
Språk
Kronoby folkhögskola är en svenskspråkig skola. Vid Outdoor Academy använder vi till största delen svenska som utbildningsspråk. Under åren som gått har vi haft många olika nationaliteter som har studerat hos oss och så vill vi ha det. Det är fint att ha möjligheten att kunna blanda olika kulturer och språk, så du som elev får lära dig mer om kulturell mångfald. Då höstterminen startar så använder vi även engelska så att alla får en chans att följa med i utbildningen på bästa sätt. Men allt eftersom övergår undervisningen till svenska.
PEDAGOGIK
En färd med oss
Visst är det möjligt att definiera termer som ledarskap, friluftsliv, grupprocesser etc. med en rad vackra ord och teorier så att det låter filosofiskt, djupt och så där lagom obegripligt. Men vi vill göra teorierna till verkliga verktyg för praktisk användning. Vi fokuserar mycket på att fundera på varför vi gör något, hur vi gör det och vart det leder. Reflektion och utvärdering är viktiga verktyg på Outdoor Academy. Vi utmanar våra studerande att på många plan komma utanför sina komfortzoner, både vad jaget, gruppen och aktiviteterna beträffar. Här följer ett axplock av de fundamentala övertygelser som vi av erfarenhet sett att har betydelse när vi utbildar i friluftsledarskap.
Vårt uppdrag är att möjliggöra rätt utmaningar i förhållande till din erfarenhet. Vi som utbildare kan egentligen lära dig ganska lite hur gärna vi än skulle vilja lära dig allt vi kan. Du måste lära dig själv, därför bygger vårt upplägg på att vi som utbildar tar ansvar för att skapa de bästa förutsättningarna för att du skall lära dig. Det betyder att vi håller koll på att vattnet är tillräckligt varmt då du gör din kajak rollträning och lagom kallt då du lär dig om issäkerhet. Men det är du som både rollar och går genom isen. Vi finns där med dig och ger dig tryggheten att våga utmana dig själv.
Den bästa miljön för din förståelse av dig och andra finns i den grupp du färdas med. Det lovar vi, för vi har sett det många gånger. Här är ett hett tips för en övning i karaktär. Samla ett gäng vuxna från Norden som tillsammans skall färdas i minibussar, låt dem bo ett tag i små ödestugor, eller ännu hellre ute i tält, hjälpas åt att dra pulkor på skidturer över myr och fjäll, enas om vilket håll kartan skall svängas, lära sig tycka om varandras favoritmat, känna igen varandra på lukten och dela den sista chokladbiten.
KOSTNADER
fFVad kostar utbildningen?
Terminsavgift: 1250€/termin
Utrustningsdeposit: 100€ (fås tillbaka om all skolans utrustning är hel efter året)
Boende på skolan: 200 €/person/månad för delat rum och 220 €/person/månad för enkelrum. I hyran ingår logi och måltider (frukost, fika, lunch) under skoldagar (måndag – fredag). För rum med egen toalett och dusch tillkommer en avgift om 20 €/månad.
Vad får du för terminsavgiften?
Utbildning, resa, boende samt mat under våra gemensamma resor med övernattning täcker terminsavgiften.
Kostnader som inte täcks av terminsavgiften är exempelvis första hjälpenutbildning, liftkort, fiskekort och hyra av personlig utrustning.
Förmåner:
Elever och personal vid Kronoby Folkhögskola får utan kostnad låna skolans friluftsutrustning efter genomgång av säkerhet och skötsel under förutsättning att utrustningen återlämnas i minst lika bra skick som vid utlåningen.
Skolans utbildningar har alltid förtur till utrustningen. Skolans fordon och släpvagnar omfattas inte av denna förmån.
Utrustningskostnader:
Under utbildningen behöver du personlig utrustning som kläder, sovsäck, liggunderlag, ryggsäck, topptursutrustning (skidor/splitboard, stighudar, stavar o.s.v.), kängor med mera. Om du saknar det mesta i utrustningsväg så bör du räkna med en kostnad på 1000 – 1800€.
Vi rekommenderar att till en början låna av familj och vänner utrustning och kläder så ni får testa er fram till vad det egentligen är som ni vill ha för utrustning.
Studiestöd
Du kan ansöka om studiestöd för studier på andra stadiet om du studerar vid en folkhögskola i Finland.
EXAMEN
Vildmark guides examen (Yrkesexamen inom naturbranschen)
Yrkesexamen inom naturbranschen är en statlig examen för personer som vill arbeta inom natur- och friluftsbranschen. Vid Outdoor Academy avlägger du som studerande yrkesexamen inom naturbranschen enligt de riksomfattande examensgrunderna. Med yrkesexamen menas att vem som helst kan avlägga yrkesprov oavsett om du uppnått dina yrkeskunskaper genom utbildning och/eller arbete inom branschen.
Mer information om examen hittar här: Yrkesexamen inom naturbranschen
Fjälledarnormen
Fjällsäkerhetsrådet i Sverige har utarbetat normer för fjälledare. Outdoor Academys tvååriga utbildning uppfyller dessa normer. Efter utförda studier och praktik erhåller du Fjällsäkerhetsrådets utbildningsbevis för fjälledare. Mer information hittar du i dokumentet om Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare


Carl-Gustaf Gustafsson
Från Boksjön/Tärnaby i svenska fjällen kommer CeGe, vår linjeledare. Han växte mer eller mindre upp på fjället och gick Fjälledarlinjen 1980 – 1982 vid Storumans Folkhögskola. Idag har han en solid friluftsbakgrund med fjällvärlden som arbetsplats. Carl-Gustaf arbetar även med lavinkurser och lavinprognoser.se Han har arbetat sedan 1996 på Kronoby Folkhögskola. Carl-Gustafs ansvar ligger på ekonomi, vildmarksguide-examen, praktiskt ledarskap och fjällundervisning.

Erik Rudels
Erik är uppvuxen i Skärgårdshavet och bosatt på Åland. Så inte helt otippat är det de vattenburna friluftsgrenarna som står honom närmast hjärtat. Säkerhet, ledarskap och gruppdynamik är andra kära ämnen. Erik gick utbildningen på Oudoor Academy 1997-1999 och mer än 1000 tältnätter senare tycker han att friluftsliv är intressantare än någonsin. Erik ISKGA Advanced Guide han driver också företaget Paddelboden.

Maija Pukkila
Maija växte upp i Puruvesi sjön i Östra Finland, och gick 2006 – 2008 Fjälledarlinjen på Storumans Folkhögskola. Efter en sommar lång kajakpaddling runt Finland och Sveriges kust och några äventyrspedagogik-kurser med HUMAK, började hon jobba för den nordamerikanska ledarskaps- och expeditionsskolan NOLS i Sverige, Norge, Patagonien och Alaska. Maijas intressen är bland annat långa expeditioner, eller turer på fjället både sommar- som vintertid.

Björn Lindell
Björn examinerades från Outdoor Academy våren 2011. Sedan dess har han säsongat runt på olika företag i Norden. Bland Björns arbetserfarenheter finner man bland annat raftguide, hundspannsguide, fjällguide, höghöjdsbanebygge, kajakguide och teambuilding coach. Han har jobbat på Outdoor Academy sedan hösten 2019.

Ulrika Fellman
Ulrika, som har vuxit upp på landet ett ”stenkast” från folkhögskolan, blev färdig vildmarksguide 2011 med ett stort intresse för naturens och friluftslivets hälsoeffekter. Hon har studerat vidare inom beteendevetenskap och har en kandidatexamen i coaching från Högskolan i Skövde samt pågående studier i miljöpsykologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon har en bred arbetserfarenhet från olika branscher men de senaste åren har hon kombinerat jobb inom traditionell utbildning och naturskola med det egna företaget som guide och konsult. Långa vinterturer med hund och pulka är Ulrikas favorit och sommaren tillbringar hon gärna som stugvärd i de svenska fjällen.
SAMARBETSPARTNERS
