NATUREN SOM KLASSRUM
Outdoor Academy är ett nordiskt utbildningskoncept inom friluftsliv och ledarskap. Vi erbjuder heltidsutbildning och kurser vid Kronoby folkhögskola i Finland. Vi har samarbetspartners i hela Norden, som också fungerar som vårt arbetsfält.
Hos oss studerar du friluftsliv och ledarskap i två år på heltid. Vår utbildning ger dig ett brett kunnande samt en yrkesexamen för arbete i naturbranschen.
Nordiskt Friluftsliv – tekniska grunder och säkerhet
Målet med första året är att ge deltagarna en bred grund att stå på inom tekniskt friluftsliv samt väcka ett intresse för ledarskap och människor.
Vad får du?
Första året handlar om de tekniska grunderna inom olika friluftsgrenar, exempelvis paddling, klättring och skidåkning. Du får också lära dig hur man i olika väder och årstider har det gott, bekvämt och roligt ute. De nya kunskaperna får du genom gemensamma och egna turer både i Finland och i övriga Norden, massor av tid ute, olika kundprojekt och träning. Vårt mål är att du efter första året på Outdoor Academy ska ha tillräckliga kunskaper för att på ett säkert sätt på egen hand kunna utöva de grenar vi lär ut.
De fem blocken
Paddling: Egen teknisk paddling, kamraträddning och säkerhetstänkande, turupplägg, navigering, väder. Klättring: Egen teknisk klättring, topprep, grunder i kilklättring, kamraträddning, grunder i isklättring. Skidåkning: Telemark, randonne eller snowboard, teknisk åkning i pist och offpist, toppturskunskaper med lavin och säkerhetstänkande. Uteteknik: En bred grund att stå på gällande rutiner, läger, mat och utrustning under alla årstider. Grupper och ledarskap: Du är del av en grupp som jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Under första året jobbar vi målmedvetet med kommunikation och gruppdynamik, du får en god inblick i ledarskapstänkande.
Du som väljer att gå första året
Du som väljer att gå första året hos oss är en person som fyllt 18 år och är simkunnig. Du har ett stort intresse för friluftsliv och tvekar inte att ligga ute i tält flera nätter i följd, även om du inte får en dusch varje morgon. Du bör också vara intresserad av att lära känna dina klasskamrater, samt villig att utsätta dej för nya utmaningar nästan varje dag. Sen behöver du klara xx antal timmar i minibuss för att komma med på våra resor runt Norden.
För att få ut maximalt av året gäller det för dej att vara aktiv och ta vara på alla de många möjligheter som bjuds ut. Då får du ett roligt mellanår eller en god friluftsgrund att stå på för att kunna fortsätta att förkovra dej följande år.
Nordisk Friluftsguide – utbildning av mångsidiga ledare för friluftsbranschen
Vad får du?
Du får koncentrera dig på ditt eget ledarskap och på hur människor fungerar och verkar i grupp. I utbildningen ingår både teori och praktik, gemensamma och egna turer samt en längre specialisering. Du väljer ett specialiseringsblock (klättring eller paddling) omfattande sex intensiva kursveckor samt egen praktik. Utbildningen ger dig möjlighet att rikta in dig mot det område du är intresserad av och vill verka inom i framtiden. Större kundprojekt med gäster där du har helhetsansvar för planering, genomförande och efterarbete. Du tränar ditt ledarskap både i den egna gruppen, på våra kunder i skolan samt genom arbete i branschen. De friluftsgrenar som du är mest intresserad av har du möjlighet att ägna mera tid åt. Om intresse och ambition finns kan du även ta instruktörsexamen inom de grenarna. Under detta år tar du även den finska vildmarksguide examen samt jobbar med den svenska fjälledarnormen.
Specialiserings blocket
Under sex intensiva veckor på hösten gör du en fördjupning i klättring eller havskajakpaddling. Målet med specialiseringen är att ge dig en så djup kunskap inom ämnet.
Du som går vidare till det andra året
Du som går vidare till det andra året är en person som verkligen känner för och vill jobba med friluftsliv och människor. Du satsar helhjärtat på att aktivt vara med och ta del av turplaneringar, ledarskapet, beslutsfattandet, evalueringar osv. Du är villig att pröva på utmaningar, kanske göra misstag, men sen komma igen och bli bättre på det du vill kunna jobba professionellt med. Fortfarande kommer du att sitta i minibuss, lukta på dina kompisar, leva livet ur ryggsäcken. Men du har också möjlighet att utveckla din egen affärsidé eller satsa på att få anställning inom branschen.
Outdoor Academys Forsspec
Tillsammans med Outdoor Academy har Guidestugan tagit fram en utbildning för dig som vill utöka kompetens inom guideverksamheten och lägga till forspaddling i verktygslådan. Arbete i en forsmiljö kräver erfarenhet och omdöme, därför sker utbildningen i två steg där vi har samlat utbildning från olika aktuella organisationer och verksamheter i norden.
Forsblocket
Fokus under forsblocket ligger på att utveckla grunder och att testa gränser inom forspaddlingen upp till klass 3. Huvudsakligen sker paddling i kajak och räddningar ur ett kamratperspektiv med beslutsfattande processer utifrån ens egna och till viss del gruppens förmågor. Viss fokus ligger även på att tillräcklig kunskap skall befästas för att planera turer för egen tränings skull på ett säkert sätt.
Forsblocket är ett naturligt första steg i en progression att utbilda sig till guide med ansvar för gäster i forsmiljöer. Guider behöver träna för att bygga förståelse för de risker som ofta diskret presenterar sig.
Här ska rutiner och strategier för säker paddling samt kännedom om ens egna begränsningar skapas. Yrkesmöjligheterna i branschen kan för den entreprenörielle ses som ett värdefullt och spännande komplement till vintersäsongen.
Genomförs med instruktörer från Rescue 3 Europe och Svenska Kanotförbundet
Forsguideblocket
Fokus under forsguideblocket ligger på guidning och hantering av gäster i klass 3 forsmiljöer. Blocket innefattar säkerhetspaddling i kajak och guidning i raft. Räddning, säkerhet och ledarskap är centrala områden och en del av blocket består av träning av räddningstekniker i olika miljöer för att lägga grunder för hantering av dynamiska situationer. Ungefär hälften är fokus på rafting och guideutbildning med de dimensioner av teknisk utbildning som det innefattar. Fokuset skiftar från att ligga på personlig paddling till att handla om yrkesmässig paddling och hantering av gäster tillsammans med kollegor.
Genomförs med instruktörer från Rescue 3 Europe, International Rafting Federation, Sjöfartsverket och Svenska Kanotförbundet
Carl-Gustaf Gustafsson
Från Boksjön/Tärnaby i svenska fjällen kommer CeGe, vår linjeledare. Han växte mer eller mindre upp på fjället och gick Fjälledarlinjen 1980 – 1982 vid Storumans Folkhögskola. Idag har han en solid friluftsbakgrund med fjällvärlden som arbetsplats. Carl-Gustaf arbetar även med lavinkurser och lavinprognoser.se Han har arbetat sedan 1996 på Kronoby Folkhögskola. Carl-Gustafs ansvar ligger på ekonomi, vildmarksguide-examen, praktiskt ledarskap och fjällundervisning.
Erik Rudels
Erik är uppvuxen i Skärgårdshavet och bosatt på Åland. Så inte helt otippat är det de vattenburna friluftsgrenarna som står honom närmast hjärtat. Säkerhet, ledarskap och gruppdynamik är andra kära ämnen. Erik gick utbildningen på Oudoor Academy 1997-1999 och mer än 1000 tältnätter senare tycker han att friluftsliv är intressantare än någonsin. Erik ISKGA Advanced Guide han driver också företaget Paddelboden.
Maija Pukkila
Maija växte upp i Puruvesi sjön i Östra Finland, och gick 2006 – 2008 Fjälledarlinjen på Storumans Folkhögskola. Efter en sommar lång kajakpaddling runt Finland och Sveriges kust och några äventyrspedagogikkurser med HUMAK, började hon jobba för den nordamerikanska ledarskaps- och expeditionsskolan NOLS i Sverige, Norge, Patagonien och Alaska. Maijas intressen är bland annat långa expeditioner, eller turer på fjället både sommar- som vintertid.
Björn Lindell
Björn examinerades från Outdoor Academy våren 2011. Sedan dess har han säsongat runt på olika företag i Norden. Bland Björns arbetserfarenheter finner man bland annat raftguide, hundspannsguide, fjällguide, höghöjdsbanebygge, kajakguide och teambuilding coach. Han har jobbat på Outdoor Academy sedan hösten 2019.
SAMARBETSPARTNERS