OUTDOOR ACADEMY

NATUREN SOM KLASSRUM

 

Outdoor Academy är ett nordiskt utbildningskoncept inom friluftsliv och ledarskap. Vi erbjuder heltidsutbildning och kurser vid Kronoby folkhögskola i Finland. Vi har samarbetspartners i hela Norden, som också fungerar som vårt arbetsfält.

Hos oss studerar du friluftsliv och ledarskap i två år på heltid. Vår utbildning ger dig ett brett kunnande samt en yrkesexamen för arbete i naturbranschen.

ANSÖK NU

A

NFL

Nordiskt Friluftsliv – tekniska grunder och säkerhet

$

NFG

Nordisk Friluftsguide – utbildning av mångsidiga ledare för friluftsbranschen

$

FRISTÅENDE KURSER

 

$

VAD FÅR DU?

Första året

Under första året lägger vi mycket fokus på grunderna inom olika friluftsgrenar och expeditionsliv. Du får lära dig ha det bekvämt och roligt ute i olika väder och årstider och med olika människor, och du bygger din uthållighet för expeditionsliv. De nya kunskaperna får du genom massor av tid ute med olika friluftsgrenar, utvärderingar med dina klasskamrater, kundprojekt med utomstående samt gemensamma och egna turer som vi gör runtom i Finland och övriga Norden. Vårt mål med första året är att du skall ha tillräckligt med kunskaper för att på ett säkert sätt kunna utöva de grenar vi lär ut tillsammans med vänner.

Andra året

Under andra året ligger fokuset på ditt eget ledarskap och på hur människor fungerar och verkar i grupp. I utbildningen ingår både teori, praktik, gemensamma och egna turer samt en specialisering. Utbildningen ger dig möjlighet att rikta in dig mot det område du är intresserad av och vill verka inom i framtiden. Större kundprojekt och yrkesprov med kunder där du har ansvarar för planering, genomförande och efterarbete. Du tränar ditt ledarskap i den egna gruppen, på våra kunder i skolan och genom praktik och arbete i branschen. De friluftsgrenar du är mest intresserad av har du möjlighet att ägna mera tid åt. Om intresse och ambition finns kan du även ta instruktörsexamen inom de grenarna. Under andra året genomförs yrkesprov för yrkesexamen inom naturbranschen samt utbildningsmomenten inom svenska normen för fjälledare.

De fem blocken

  • Paddling: Egen teknisk paddling, kamraträddning och säkerhetstänkande. Turupplägg, navigering och väder till havs. Under andra året kan du välja paddling som specialisering för att fördjupa dig i ämnet.
  • Klättring: Egen teknisk klättring, Topprep, grunder i kilklättring och kamraträddning. Under andra året kan du välja klättring som specialisering för att fördjupa dig i ämnet.
  • Skidåkning: Fokus ligger på din egna tekniska åkning i pist och offpist inom din disciplin. Toppturskunskaper med ruttval och lavinsäkerhet. Första året gör ni en Friåkning 1 kurs (SVELAV, FINLAV). Andra året gör ni en Pro 1 kurs (SVELAV, FINLAV).
  • Uteteknik: En bred grund att stå på gällande utrustningshantering, vård av utrustning, utematlagning, lägerrutiner och rutiner över lag under alla årstider.
  • Grupper och Ledarskap: Du är en del av en grupp som jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Under första året jobbar vi målmedvetet med kommunikation och gruppdynamik. Samt att du får en god inblick i ledarskapstänkande. Andra året är det mera fokus på ditt egna ledarskap och grupphantering i olika miljöer.

Specialisering

Under dina studier kan du välja att göra en fördjupning inom klättring eller havskajakpaddling. Målet med specialiseringen är att ge dig en rejäl djupdykning i aktiviteten som du valt så att du kan lyfta din nivå ytterligare som sedan skall kunna leda till jobb i branschen.

DU SOM VÄLJER OSS

Om du bestämmer dig att söka en plats för att studera på Outdoor Academy måste ha fyllt 18 år och vara simkunnig. Du behöver inte ha en lång meritlista på utenätter eller kunskap inom friluftsliv. Sådana saker anser vi oss vara väldigt bra på att utbilda. Du behöver ha ett genuint intresse för friluftsliv och människorna runt om dig. Låter det lockande att sova flera nätter i trånga tält, på ett skolgolv eller under bar himmel, utan dusch sen många dagar tillbaka samt kanske lite småhungrig så har du hittat rätt. Du bör även ha ett intresse i att lära känna nya människor i form av dina klasskamrater utbildare och våra alumner. Sen behöver du klara av X antal timmar i en trång minibuss fullproppad med människor och utrustning för att komma med på alla våra resor runt om i Norden.

Vill du börja jobba med friluftsliv och människor så har du verkligen kommit rätt. Efter 2 år på Outdoor Academy har du skaffat dig tillräckligt mycket erfarenhet att komma ut på egna expeditioner, men också jobba med de friluftsaktiviteter som vi sysslat med under din utbildning. Men för att nå dit vill vi att du satsar helhjärtat på utbildningen och tar del av turplanering, ledarskapet, beslutsfattandet, evalueringar osv. Du skall vara villig att pröva på utmaningar, kanske göra misstag, men sen komma igen och utvecklas till den guide/instruktör som du vill bli.

Språk

Kronoby folkhögskola är en svenskspråkig skola. Vid Outdoor Academy använder vi till största delen svenska som utbildningsspråk. Under åren som gått har vi haft många olika nationaliteter som har studerat hos oss och så vill vi ha det. Det är fint att ha möjligheten att kunna blanda olika kulturer och språk, så du som elev får lära dig mer om kulturell mångfald. Då höstterminen startar så använder vi även engelska så att alla får en chans att följa med i utbildningen på bästa sätt. Men allt eftersom övergår undervisningen till svenska.

PEDAGOGIK

En färd med oss

Visst är det möjligt att definiera termer som ledarskap, friluftsliv, grupprocesser etc. med en rad vackra ord och teorier så att det låter filosofiskt, djupt och så där lagom obegripligt. Men vi vill göra teorierna till verkliga verktyg för praktisk användning. Vi fokuserar mycket på att fundera på varför vi gör något, hur vi gör det och vart det leder. Reflektion och utvärdering är viktiga verktyg på Outdoor Academy. Vi utmanar våra studerande att på många plan komma utanför sina komfortzoner, både vad jaget, gruppen och aktiviteterna beträffar. Här följer ett axplock av de fundamentala övertygelser som vi av erfarenhet sett att har betydelse när vi utbildar i friluftsledarskap.

Vårt uppdrag är att möjliggöra rätt utmaningar i förhållande till din erfarenhet. Vi som utbildare kan egentligen lära dig ganska lite hur gärna vi än skulle vilja lära dig allt vi kan. Du måste lära dig själv, därför bygger vårt upplägg på att vi som utbildar tar ansvar för att skapa de bästa förutsättningarna för att du skall lära dig. Det betyder att vi håller koll på att vattnet är tillräckligt varmt då du gör din kajak rollträning och lagom kallt då du lär dig om issäkerhet. Men det är du som både rollar och går genom isen. Vi finns där med dig och ger dig tryggheten att våga utmana dig själv.

Den bästa miljön för din förståelse av dig och andra finns i den grupp du färdas med. Det lovar vi, för vi har sett det många gånger. Här är ett hett tips för en övning i karaktär. Samla ett gäng vuxna från Norden som tillsammans skall färdas i minibussar, låt dem bo ett tag i små ödestugor, eller ännu hellre ute i tält, hjälpas åt att dra pulkor på skidturer över myr och fjäll, enas om vilket håll kartan skall svängas, lära sig tycka om varandras favoritmat, känna igen varandra på lukten och dela den sista chokladbiten.

KOSTNADER

Vad kostar utbildningen?

Terminsavgift: 1250€/termin
Utrustningsdeposit: 100€ (fås tillbaka om all skolans utrustning är hel efter året)

Boende på skolan: 200 €/person/månad för delat rum och 220 €/person/månad för enkelrum. I hyran ingår logi och måltider (frukost, fika, lunch) under skoldagar (måndag – fredag). För rum med egen toalett och dusch tillkommer en avgift om 20 €/månad.

Vad får du för terminsavgiften?

Utbildning, resa, boende samt mat under våra gemensamma resor med övernattning täcker terminsavgiften.

Kostnader som inte täcks av terminsavgiften är exempelvis första hjälpenutbildning, liftkort, fiskekort och hyra av personlig utrustning.

Förmåner:

Elever och personal vid Kronoby Folkhögskola får utan kostnad låna skolans friluftsutrustning efter genomgång av säkerhet och skötsel under förutsättning att utrustningen återlämnas i minst lika bra skick som vid utlåningen.

Skolans utbildningar har alltid förtur till utrustningen. Skolans fordon och släpvagnar omfattas inte av denna förmån.

Utrustningskostnader:

Under utbildningen behöver du personlig utrustning som kläder, sovsäck, liggunderlag, ryggsäck, topptursutrustning (skidor/splitboard, stighudar, stavar o.s.v.), kängor med mera. Om du saknar det mesta i utrustningsväg så bör du räkna med en kostnad på 1000 – 1800€.

Vi rekommenderar att till en början låna av familj och vänner utrustning och kläder så ni får testa er fram till vad det egentligen är som ni vill ha för utrustning.

Studiestöd

Du kan ansöka om studiestöd för studier på andra stadiet om du studerar vid en folkhögskola i Finland.

EXAMEN

Vildmark guides examen (Yrkesexamen inom naturbranschen)

Yrkesexamen inom naturbranschen är en statlig examen för personer som vill arbeta inom natur- och friluftsbranschen. Vid Outdoor Academy avlägger du som studerande yrkesexamen inom naturbranschen enligt de riksomfattande examensgrunderna. Med yrkesexamen menas att vem som helst kan avlägga yrkesprov oavsett om du uppnått dina yrkeskunskaper genom utbildning och/eller arbete inom branschen.

Mer information om examen hittar här: Yrkesexamen inom naturbranschen

Fjälledarnormen

Fjällsäkerhetsrådet i Sverige har utarbetat normer för fjälledare. Outdoor Academys tvååriga utbildning uppfyller dessa normer. Efter utförda studier och praktik erhåller du Fjällsäkerhetsrådets utbildningsbevis för fjälledare. Mer information hittar du i dokumentet om Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare

Carl-Gustaf Gustafsson

Från Boksjön/Tärnaby i svenska fjällen kommer CeGe, vår linjeledare. Han växte mer eller mindre upp på fjället och gick Fjälledarlinjen 1980 – 1982 vid Storumans Folkhögskola. Idag har han en solid friluftsbakgrund med fjällvärlden som arbetsplats. Carl-Gustaf arbetar även med lavinkurser och lavinprognoser.se Han har arbetat sedan 1996 på Kronoby Folkhögskola. Carl-Gustafs ansvar ligger på ekonomi, vildmarksguide-examen, praktiskt ledarskap och fjällundervisning.

Erik Rudels

Erik är uppvuxen i Skärgårdshavet och bosatt på Åland. Så inte helt otippat är det de vattenburna friluftsgrenarna som står honom närmast hjärtat. Säkerhet, ledarskap och gruppdynamik är andra kära ämnen. Erik gick utbildningen på Oudoor Academy 1997-1999 och mer än 1000 tältnätter senare tycker han att friluftsliv är intressantare än någonsin. Erik ISKGA Advanced Guide han driver också företaget Paddelboden.

Ulrika profile photo

Ulrika Fellman

Ulrika, som har vuxit upp på landet ett ”stenkast” från folkhögskolan, blev färdig vildmarksguide 2011 med ett stort intresse för naturens och friluftslivets hälsoeffekter. Hon har studerat vidare inom beteendevetenskap och har en kandidatexamen i coaching från Högskolan i Skövde samt pågående studier i miljöpsykologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon har en bred arbetserfarenhet från olika branscher men de senaste åren har hon kombinerat jobb inom traditionell utbildning och naturskola med det egna företaget som guide och konsult. Långa vinterturer med hund och pulka är Ulrikas favorit och sommaren tillbringar hon gärna som stugvärd i de svenska fjällen.

Björn Lindell

Björn examinerades från Outdoor Academy våren 2011. Sedan dess har han säsongat runt på olika företag i Norden. Bland Björns arbetserfarenheter finner man bland annat raftguide, hundspannsguide, fjällguide, höghöjdsbanebygge, kajakguide och teambuilding coach. Han har jobbat på Outdoor Academy sedan hösten 2019.

SAMARBETSPARTNERS

Helsport logotyp