SPrÅKLINJEN

Svenska & Finska
Nybörjar- och fortsättningsnivå

SPRÅKLINJEN!

Har du nyligen flyttat till Finland? Eller har du redan bott i Finland en tid, men känner att du vill förbättra dina språkkunskaper i det nya landet? Då är språklinjen något för dig!

På Kvarnens språklinje har man skapat en effektiv miljö för att lära sig svenska och finska. Studierna är mångsidiga, du träffar många människor från olika länder och får chans att använda språket på riktigt.

ANSÖK NU

A

Swedish and Finnish courses!

– Beginner’s and advanced courses – Day time courses

$

Kurser i svenska och finska!

– Nybörjar- och fortsättningskurser – Studier dagtid

$

Suomen ja ruotsin kielen kursseja!

– Alkeis- ja jatkokursseja – Päiväopinnot

$

Om studierna

Vid Kvarnen har vi lång erfarenhet av att undervisa i svenska och finska. Kronoby folkhögskola har haft undervisning i svenska som andra språk sedan 1989 och i finska sedan 2009.

Språklinjen erbjuder heltids- eller deltidsstudier i svenska eller finska på nybörjar- och fortsättningsnivå. Utbildningen bygger på Grunderna för läroplanen för integrationsutbildning (2022).

Under läsåret 2022-2023 ordnas även utbildning för dem vars integrationstid redan passerat. Vi kallar det ASK-utbildning (se längre ner för mer information).

Språklinjens kurser startar i augusti och avslutas i maj. Man studerar måndag till fredag, kl. 9-14. (5 timmar i skolan + 2 timmar hemarbete per dag). Man kan också kombinera studierna med kvälls- eller deltidsjobb.

Vi har inga studieavgifter, utan våra språkkurser är gratis. Om du har integrationsplan via t.ex. TE-byrån får du lunch och böcker gratis. Om du inte har integrationsplan betalar du böckerna själv och kan köpa lunch i vårt skolkök.

I språkstudierna ingår samhällskunskap, historia, matematik och valbara studier (t.ex. sport, handarbete, konst, fotografering, data, engelska). Vi ger personlig handledning och studievägledning. De studerande har språk- och arbetspraktik fyra veckor per läsår. Under året samarbetar vi med andra linjer i folkhögskolan och med andra skolor och aktörer i regionen.

ASK-utbildning

Under läsåret 2023-2024 erbjuder Kvarnen utbildning åt dem vars integrationstid redan passerat. Utbildningen byggs upp kring, (A) allmänbildning och vardagskunskaper, (S) samhällskunskap och lärande i arbetet samt (K) kommunikationsfärdigheter som innefattar språkstudier i svenska och även en aning digitala grundfärdigheter.

Studierna pågår tre dagar per vecka (kl. 9-14) under hela läsåret. Kursen påbörjas i augusti och avslutas i slutet av maj, men kontinuerlig antagning tillämpas så det är möjligt att inleda studierna vid annan tidpunkt också.

Kurser i svenska (ruotsi/swedish)

Svenska 1: A0-A2.1
Svenska 2: A1.1-A2.1
Svenska 3: A1.3-B1.2

Kurser i finska (suomi/finnish)
Finska 1: A0-A2.1
Finska 2: A1.3-B1.1
Finska 3: A2.2-B1.2

Malin Sandbacka

SWEDISH teacher
Tel. 040 355 1738
malin.sandbacka@kvarnen.fi

Helén Timgren

SWEDISH teacher
helen.timgren@kvarnen.fi

Anna Berglund

SWEDISH teacher
Tel. 040 655 5008 anna.berglund@kvarnen.fi

Minna Rasmus

FINNISH teacher
Tel. 050 324 89 69,
040 557 2478

minna.rasmus@kvarnen.fi

Jenny Pulkkinen

FINNISH teacher
Tel. 040 650 1029
jenny.pulkkinen@kvarnen.fi

Leena Brunell

FINNISH teacher
leena.brunell@kvarnen.fi

Nina Thodén

FINNISH teacher
nina.thoden@kvarnen.fi