BASE CAMP

Folkhögskoleåret för läropliktiga

Det fantastiska året efter nian!

Är du redo att utmana dig själv? Att förbereda dig för framtiden med äventyr, friluftsliv, kortare turer och långa resor, praktiska projekt, film, teater, musik och kanske höja dina vitsord.

Hålla på med friluftsliv, delta i ett estradprojekt, göra en lång resa? Base Camp är en ettårig utbildning för dig som gått ut nian och behöver ett annorlunda år innan du går vidare.

Du får komma in i en bra grupp, du får också möjlighet att satsa på dig själv, på sånt som du är bra på eller sånt som du vill utveckla. Utbildningen är gratis.

 

ANSÖK

Via Studieinfo

A

OM SKOLDAGARNA I KRONOBY

Studierna genomförs som närstudier med 25 lektioner per vecka. Alla studerande gör tillsammans med lärarna en personlig studieplan i början av terminen. Planen följs upp under läsåret. I början erbjuds gemensamma ämnen och gruppen arbetar tillsammans. Under året kombineras studierna med friluftsliv, estradprojekt, resor och praktikperioder.
Under folkhögskoleåret ingår studiehandledning som en viktig del av studierna. Tillsammans gör vi upp ett mål och vi hjälper dig att uppnå målet.

Läsårets längd är 36 veckor, från augusti till maj med paus för ett längre höstlov, jullov och sportlov.

OM ATT HÖJA VITSORD

Under året på Base Camp repeterar vi de viktiga ämnena från den grundläggande utbildningen. Det handlar om matematik, engelska, biologi, historia och samhällslära. Att kunna skriva texter och artiklar kan också vara viktigt. I modersmålet jobbar vi för att utveckla den sidan. Vid behov repeterar vi även andra ämnen.

Under lektionerna i teoretiska ämnen tar vi oss ofta ut ur klassrummet. Utomhus kan man kombinera olika ämnen och lära sig på nya sätt. T.ex. biologi lär man sig bäst ute i naturen. I historia kan vi besöka historiska platser och lära oss utgående från dem.

OM FRILUFTSLIV

Friluftsliv, att vara ute och lära sig hur man klarar sig i naturen, är en viktig del av vår utbildning. Vi gör saker både i vårt närområde och längre borta. Under läsåret ger vi oss ut t.ex. på paddling, klättring, långfärdsskridskoåkning och fjällvandring. Vi övernattar en hel del ute i naturen, under olika årstider.

OM ETT ESTRADPROJEKT

Varje år skapar Base Camp en unik föreställning, ett estradprojekt som visas för publik med slutsålda salar.

Tillsammans bygger vi upp idén, sätter upp produktionen och jobbar både med själva uppförandet och arbetet bakom scenen. Alla får vara med, man känner hur det är att uppträda på en scen och stå framför en publik. Målet är inte att utbilda scenartister, utan att höja självförtroendet och stärka självkänslan.

OM ETT TIDNINGSPROJEKT

Base Camp linjen ger varje vår ut en tidning där eleverna själva skriver om sina erfarenheter från det tionde året, men även andra intressanta ämnen utanför skollivet. Ta en titt på senaste utgåvan av Base Camp tidningen.

OM EN RESA

Mot slutet av Base Camp-året gör vi ännu en lång resa. Vi förbereder genom att planera, samla pengar och åker sedan iväg för en vecka. Det blir ett äventyr och en gemensam upplevelse som ger minnen för livet.

OM UTBILDNINGENS KOMPETENSHELHETER

  • Vardagsfärdigheter och livskompetens
  • Studie- och arbetslivsfärdigheter och självkännedom
  • Interaktions- och kommunikationsfärdigheter
  • Grundläggande matematiska färdigheter och problemlösningsförmåga
  • Aktivt medborgarskap
  • Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter
  • Valbara inriktade studier
  • Möjlighet att avlägga Hygienpass och Första Hjälpen FH1
  • Studierna och studiehandledningen omfattar 53 studiepoäng

Vad är Base Camp?

Base Camp är det extra året vid Kvarnen i Kronoby. Ett annorlunda år efter nian, då du växer som människa och får chans att förbättra ditt betyg. Du blir bättre förberedd för yrkesutbildning eller gymnasium.

Vad kostar det?
Utbildningen, skolmaten och transporterna är gratis.

Hur ansöker jag?
Du söker till Base Camp via Studieinfo under tiden 20.2-19.3.2024. Om du har sökt till en annan utbildning och ändrar dig, kan du senare söka till oss här via hemsidan.

Finns det plats?
Base Camp har 40 elevplatser. Varje sökande får tillsammans med sina föräldrar en inbjudan till ett samtal på skolan. Om vi efter diskussionen är överens om att Base Camp är ett bra alternativ, så har du en plats på linjen.

När börjar skolan?
Året startar 22.8.2024 och avslutas 30.5.2025. Det är heltidsstudier med program kl. 9-14 varje dag (annorlunda tider gäller t.ex. vid övernattningar och resor).

Var ska jag bo?
Elever från närområdet (Kronoby, Karleby, Pedersöre, Jakobstad, Larsmo) bor hemma och får gratis taxiskjuts. De som kommer längre ifrån har möjlighet att bo på skolans internat (boende, frukost och lunch är gratis).

Påverkas mina poäng?
Ett folkhögskoleår påverkar inte dina poäng från den grundläggande utbildningen. De sparas tills du söker in på en fortsatt utbildning.

Ann-Sofie Jansson i fjällmiljö

Ann-Sofie Jansson

Ann-Sofie Jansson är kvinnan som har hjärtat med i det hon gör, som vill att alla ska trivas och hitta sin plats på Base Camp. Hon kan lite av allt, jobbar gärna kreativt med händerna och trivs när det händer saker. 

Kristoffer Sandbacka

Kristoffer Sandbacka är mannen som fixar det mesta och vill lära sig mera om allt. En hejare på paddling, men lika hemma i musiken, sporten, slöjden, naturen eller något annat som passar in på Base Camp.