slöjdtorget

Du får arbeta med dina händer.
Du är i gott sällskap och du får den hjälp du behöver.

SLÖJDTORGET

På slöjdtorget arbetar man dagtid, praktiskt med olika tekniker och intressanta material. Allt mellan två dagar i veckan till heltid, en termin eller hela läsåret. Du kan även hoppa på under pågående termin. För alla – äldre och yngre, erfarna och nybörjare. Korta och långa kurser. Små grupper, individuell handledning.

ANSÖK

Kurserna startar hösten 2024

A
TRÄSLÖJD

Genom att slöjda i trä med hjälp av vår maskinpark, handverktyg och lärares handledning skapas egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Lärare: Kristian Tallgård.

TRADITIONSENLIGA TEKNIKER

Träslöjd. Genom att slöjda i trä med hjälp av vår maskinpark, handverktyg och lärares handledning skapas egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Lärare: Kristian Tallgård.

Svepteknik. Användes i Norden redan under vikingatiden. Sveptekniken är en gammal tillverkningsmetod för att tillverka lätta och smidiga kärl i trä. Askar, väskor, skrin, siktar, korgar och brickor är traditionella föremål som tillverkats i svepteknik. I dag kan schaman-trummor och lampskärmar kännas som spännande produkter. Ett bra svep bör helst klyvas ur de yttre partierna av en rå stock till spånor i lämplig tjocklek för att formas runt en plugg. Lärare: Kristian Tallgård.

Laggning. En gammal teknik som kan användas för att tillverka hinkar, kar och tunnor i trä kallas laggning. Ett antal trästavar sammanfogas med en separat botten. Spåret i stavarna som håller fast bottnen kallas lagg, därav namnet. Stavarna hålls sedan på plats av trä- eller järnband.

Smide. Med hjälp av en kolässja, hammare, städ och ett antal andra specialverktyg kan du tillverka ornamenterade nyttoföremål som t.ex. krokar, gångjärn, handtag. Att smida föremål utan särskild praktisk funktion men med spännande och vackra former kan kallas konstsmide. Verktygssmide ger dig tillfälle att tillverka knivar, bandknivar, mejslar, punsar eller smidesverktyg för din egen framtida smedja. Lärare: Zacharias Slotte.

Näverslöjd. Björknäver är ett naturmaterial med oanade egenskaper. Nävrets egenskap att både bevara och transportera fukt gör tampade burkar till utmärkta förvaringskärl för olika livsmedel. Tekniken att fläta olika produkter i näver ger vackra korgar i olika storlekar och användningsområden. Har du egna idéer för hur man kan använda näver så ger materialet och kursen utrymme för egna initiativ. Lärare: Ann-Sofi Wikar

Knivtillverkning. Vi lär oss göra skaft och slida till blad som tillverkats under smideskursen eller färdiga blad som skolan tillhandahåller. Masurbjörk, läder, ren-, älg- eller buffelhorn är några av naturmaterialen som vi använder. Lärare: Kristian Tallgård.

Läderslöjd. Vegetabilgarvat läder kan formas genom våtpressning och fogas samman genom laskning eller sadelmakarsöm. Knivslidor, kameraväskor och andra fodral tillverkas med fördel i läder, ett naturmaterial som i sig har såväl styvhet som smidighet.

Sävslöjd. Ett traditionellt hantverk i naturmaterial, med anor långt tillbaka i Kronobys historia. Den rika tillgången på råmaterial har haft sin stora betydelse för sävslöjdens uppkomst i Kronoby. Vi använder oss av de gamla beprövade teknikerna för att göra både traditionsbundna och nya produkter av sävstrået. Lärare Per-Erik Riska

Bygg din egen ukulele. Här får du bygga ditt eget stränginstrument, ända från grunden till en färdig, personlig version av det lilla, gitarrliknande instrumentet. Lärare: Per-Erik (Peki) Jansson.

MÖBELRESTAURERING

Ge gamla möbler nytt liv genom att reparera eller förnya trädetaljer och förse dem med tidstypisk ytbehandling. Ytbehandling innefattar tekniker som ådring, marmorering, lasering och dekorationsmålning – tekniker som ger de restaurerade möblerna en chans att återfå sin forna karaktär. En till två dagar i veckan med handledning samt en dag eget arbete. Lärare: Nils-Gustav Lindfelt.

MÖBELTAPETSERING

På den här linjen kan du förnya stoppning, resår och tyg på din möbel. En möbeltapetserare handleder dig i hur du ska klä om, förnya stoppning och resår (fjädring) på gamla möbler. En till två dagar i veckan med handledning samt en dag eget arbete. Lärare: Theresa Särs.

BYGG DIN EGEN GITARR

Vill du bygga eller renovera ditt stränginstrument? Trevlig gemenskap med likasinnade. Kunskap, erfarenhet och kvalitet! Torsdagar-fredagar (Du kan starta under pågående termin). Lärare: Per-Erik Jansson.

VÄVNING

Vävning innefattar planering och tillverkning av mattor, löpare, gardiner, plädar, väggdekorationer, beklädnadstyger m.m. Vi prövar på olika material, allt från finaste linne till grova trasor. Du får jobba i egen takt och lära dig alla skeden i uppsättning av väven och grunderna i vävteori ges i samband med detta.

SÖMNAD

Sömnad tar upp många olika tekniker. Inom klädsömnad får du sy allt från fodrade utomhusplagg till fina festkläder och vardagskläder. Du lär dig anpassa mönstren så att plagget passar dig. Ny kunskap och knep lärs ut enligt deltagarnas önskemål och behov. Återbruk har blivit ett ledord och här blir det både väskor och kläder av gamla textilier. Lappteknik och inredningssömnad kan man även pröva på.

Du jobbar med egna projekt och i egen takt.

TEXTIL- OCH HANTVERKSTEKNIKER

Färgningstekniker

Med olika typer av färger prövar vi på tygtryck och färgning. Vi solfärgar tyger på enkelt sätt och prövar på olika sätt att mönstra dem. I tygtryck får du göra olika schablontryck och pröva på att via datorn göra egna bilder som sedan trycks på kläder eller tyg.
Biologiskt material och växter användes för att färga garn och ull.

Broderi

Broderi har inspirerat många att ta fram nål och tråd. Grunderna lärs ut i fritt broderi. De traditionella stygnen lärs ut och intressanta strukturer bildas på olika material som linne, ylle och bomull. Sashiko (små stygn) är en broderiteknik från Japan. Med enkla stygn broderar du geometriska mönster på nya tyger eller på återanvända textilier.

Till klackmattor återanvänds ylletyger där tungformade lappar dekoreras med enkla stygn. Dessa fogas samman på spännande sätt till fina helheter som blir till mindre mattor, sittdynor, kuddar och väskor.

Stickning och virkning

Trender spanas in och med olika tekniker och intressanta garner gör du moderna och personliga plagg, accessoarer och inredningsdetaljer. Detaljer som gör skillnad lärs ut för ett snyggt slutresultat.

Himmeli

Himmeli är en traditionell halmdekoration som numera också görs av sugrör eller egentillverkade rör av (återvunnet) papper. Den traditionella juldekorationen har moderniserat till fräscha inredningsdetaljer som används året runt. En himmeli kan ha en tredimensionell grafisk form som hänga fritt i rummet eller vara en krans att sätta upp på väggen.

Applikationer

Applikation är en textil teknik där man syr motiv och bilder på ett bottentyg. Vi prövar på olika metoder och textila material, både att applicera på maskin och för hand för att få fram det motiv och den yta som önskas. Vi använder oss av olika hjälpmedel för att få fram en tredimensionell yta.

Tovning

En utmanande och kreativ teknik, där bara fantasin sätter gränser. Av kardflor (ull), vatten och såpa gör du olika prydnads- och bruksföremål t.ex. smycken, dekorationer, tyger, väskor, tunna sjalar osv. Vi utforskar också hur tovningsnålen används och dess möjligheter.

Makramé

Makramé är teknik där man med snören gör knopar och flätningar i olika mönster och kombinationer. På senare tid har lämpligt material tagits fram i härliga färger som passar till amplar, korgar, väggdekorationer, lampskärmar, mattor, väskor, bälten m.m.

AVGIFTER

Träslöjd

Måndag-tisdag 185 €

Traditionsenliga tekniker

Onsdag-fredag 240 €

Möbelrestaurering

Måndag eller tisdag + onsdag (eget arbete) 160 €
Måndag-tisdag + onsdag (eget arbete) 230 €

Möbeltapetsering

Onsdag eller torsdag + fredag (eget arbete) 160 €
Onsdag-torsdag + fredag (eget arbete) 230 €

Bygg din egen gitarr

Torsdag och fredag: 185 €

Vävning

Måndag – tisdag + 1 dag (eget arbete) 240€

Sömnad

Tisdag eller onsdag + måndag (eget arbete) 160€

Textil- och hantverkstekniker

Torsdag – fredag 185€

Kombinerade del- eller heltidsstudier

Torsdag-fredag + 1 dag (ti el. on) 240€
Måndag-fredag 370 €

Kristian Tallgård

Kristian Tallgård är slöjdlärare och bor i Kronoby. Han är utexaminerad pedagogie magister från Pedagogiska fakulteten. Han har arbetat tidigare inom grundskolan, men sedan 1994 har han varit slöjdlärare på folkhögskolan. Han undervisar i träslöjd, knivtillverkning och svepteknik. Han är även intresserad av gamla föremål och tekniker.

Viveka Dahlnäs

Viveka Dahlnäs bor i Kronoby och arbetar som hantverkslärare på Folkhögskolan sedan 2001. Hon har en lång utbildningsbakgrund bakom sig, ateljesömmerska, lädersömnad, dekoratör, artenom och till sist yrkeslärare. De ämnen hon undervisar i är sömnad, färgning/tygtryck, videslöjd och luffarslöjd. På sidan om har hon en liten videodling där hemma.

Monica Ohls

Monica Ohls har tidigare jobbat med barn och ungdomar men vuxenstuderat till textilartesan och har sedan dess jobbat med textilhantverk och hållit praktiska kurser. Sedan hösten 2005 jobbar Monica som hantverkslärare och undervisar i vävning, tovning, stickning/virkning, himmeli, produkter av papper och textila tekniker.

Theresa Särs

Theresa Särs är lärare i möbeltapetsering. Hon är bosatt i Småbönders och har egen verksamhet inom snickeri och möbelrestaurerings-tapetseringsbranschen: www.hemfix.fi.  Här kan du också läsa en artikel om: Theresas restaureringsverksamhet.