Slöjdtorget – FI

Esittelyvideot (ruotsiksi)

Käsityötorilta materiaaleja ja menetelmiä

Opetus on ruotsin kielellä.

Omin käsin. Slöjdtorget on käytännön aineiden päiväopiskelua monien erilaisten materiaalien ja menetelmien parissa. Kahdesta viiteen päivään viikossa, arkisin, klo 9–15, yksi lukukausi tai koko lukuvuosi. Kaikille – varttuneemmille ja nuoremmille, kokeneemmille ja vasta-alkajille. Pienissä ryhmissä, henkilökohtaisella opastuksella.

Suuntaukset (linjat) ovat: kova linja, pehmeä linja, huonekalujen entisöinti, huonekalujen verhoilu.

Kiinnostaako huonekalujen entisöinti iltakurssina? Katso tästä kansalaisopiston kurssit!

Hakemuksista & hinnoista

Hae Slöjdtorget:ille toukokuun aikana!

Syksyllä 2019 eläkeläisille ja työttömille –40% alennusta hakulomakkeessa esitetyistä hinnoista!

Linjat

Kova linja. Perinteinen puutyö, maanantai–tiistai. Nykyaikaisten koneiden avulla voit luoda omia huonekaluja ja hyötyesineitä, oman suunnittelun pohjalta tai vanhojen (tai uusienkin) esikuvien mukaan. Keskiviikko–perjantai: puutyöt, vakkatekniikka, kimpitekniikka, taonta, kaislatyö, tuohityö, puukon valmistus, sorvaus, intarsia ja koristeveisto.

Pehmeä linja. Kudonta: työskentelyä opettajan johdolla maanantai-tiistai, muulloin työskentelyä omatoimisesti. Kudo vaatetuskankaita ja kodin tekstiilejä. Tiistai-keskiviikko opetetaan ompelua (tilkkutöitä, sisustusta, uusiokäyttöä ja vaateompelua omien valintojen mukaan). Torstai-perjantai ohjelmassa on kankaanpainantaa-väritystä, huovutusta, neulontaa/virkkausta, makrameeta, kirjontaa, aplikointitekniikkaa, nauhakoristeita, himmeliä, tekstiiliuusiokäyttöä sekä kranssin ja pukin ym. tekoa paperinauhasta.

Huonekalujen entisöinti. Vanhat huonekalusi pääsevät tässä uuteen eloon, kun opit korjaamisen ja entisöinnin tekniikat ja varustat ne kullekin ajalle ominaisella pintamateriaalilla. Huonekalujen entisöintiä opetetaan loka-marraskuun ajan, opettajan opastuksella tiistaina-keskiviikkona. Torstaisin on mahdollisuus omatoimiseen työskentelyyn.

Huonekalujen verhoilu. Tässä pääset uusimaan huonekalujesi toppauksia, jousituksia ja kankaita. Huonekalujen entisöintiä opetetaan torstaina-perjantaina.

Perinteiset puutyötekniikat. Nykyaikaisen laitteistomme ja käsityökalujen avulla, ja opettajan opastuksella, voit valmistaa esim. omia huonekaluja ja hyötyesineitä, omaan suunnitteluun perustuen tai vanhojen (tai uusienkin) esikuvien pohjalta. Opettaja: Kristian Tallgård.

Vakkatekniikka. Käytetty Pohjoismaissa jo viikinkiajalla. Kevyiden ja käytännöllisten puuesineiden valmistukseen kehitetty menetelmä. Rasioita, laukkuja, laatikoita, sihtejä, koreja ja tarjottimia on valmistettu tällä tekniikalla. Kiehtovia tuotteita tänä päivänä voivat olla esimerkiksi shamaanirummut ja lampunvarjostimet. Hyvä keri saadaan raakatukin ulko-osista, ja muotoillaan sopivan paksuisena mallin ympäri.Opettaja: Kristian Tallgård.

Kimpitekniikka. Ämpäreiden, saavien ja tynnyreiden valmistamiseen käytetty puutekniikka. Laudat kiinnitetään erilliseen pohjaan. Laudat pysyvät paikalla puisen tai rautaisen nauhan avulla. Opettaja: Magnus Storbacka.

Taonta. Hiiliahjon, vasaran, alasimen ja erilaisten erikoistyökalujen avulla voit valmistaa koristeellisia hyötyesineitä, kuten koukkuja, saranoita ja vetimiä. Vailla varsinaista käyttötarkoitusta olevien, mutta muotonsa ansiosta kiehtovien esineiden valmistaminen voidaan kutsua taidetaonnaksi. Työkalujen taonnassa taas voit valmistaa puukkoja, vanneveitsiä, meisseleitä, punsseja tai taontatyökaluja omaa tulevaa toimintaa varten. Opettaja: Kay Vikström.

Tuohityö. Koivun tuohi on luonnonmateriaali vailla vertaansa. Tuohen kyky sekä säilyttää että kuljettaa kosteutta mahdollistaa erinomaisten säilytysastioiden valmistamisen esimerkiksi elintarvikkeille. Tuohta punomalla voi saada aikaan kauniita, eri kokoisia koreja moneen käyttötarkoitukseen. Mikäli sinulla on omia ideoita tuohen käytöstä, materiaali ja kurssi antaa tilaa myös omille aloitteille. Opettaja: Ing-Marie Mannil.

Puukkojen valmistus. Opimme valmistamaan taontakurssilla valmistetulle, tai opistolta ostetulle puukon terälle, kahvat ja tupit. Käyttämiämme luonnonmateriaaleja ovat visakoivu, nahka, sekä poron, hirven ja puhvelin sarvi. Opettaja: Kristian Tallgård.

Nahkatyö. Kasviparkittua nahkaa voi muotoilla märkäpuristamalla ja liittämään yhteen perinteisillä menetelmillä. Puukkojen tuppien, kameralaukkujen ja erilaisten koteloiden valmistamiseen sopii nahka, luonnonmateriaali jossa on sekä jäykkyyttä että joustavuutta.

Kaislatyö. Perinteikäs tekniikka, jonka perinteet löytyvät syvältä vanhan Kruunupyyn pitäjän historiasta. Hyvä raaka-aineen saatavuus on edesauttanut kaislatyön nousun merkittäväksi tekniikaksi, ja jopa elinkeinoksi tällä alueella. Uusien ja perinteiden mukaisten tuotteiden valmistamiseen kaislasta käytämme vanhoja, hyväksi todettuja menetelmiä.

Huonekalujen entisöinti. Anna vanhoille huonekaluille uusi alku, korjaamalla tai uusimalla puuosia ja lisäämällä ajanmukaisen pintakäsittelyn. Pintakäsittely tarkoittaa esimerkiksi ootrausta, marmorointia, laseerausta ja koristemaalausta – menetelmiä jotka tuovat esille entisöintikohteiden alkuperäisen luonteen. Huonekaluverhoilija opastaa sinua vanhojen huonekalujen verhoilun, toppauksen ja jousituksen uusimisessa. Opettaja: Christer Lindqvist.

Sorvaus (tuorepuu ja kuiva puu). Opi sorvauksen perusteita, niin tuorepuusta kuin kuivastakin. Saat myös tietoa sopivasta varustuksesta ja työkalujen hoidosta. Kurssin aikana oppilaat saavat henkilökohtaisen opastuksen, kurssi sopii siis niin vasta-alkajille kuin pidemmälle ehtineille. Kaikilla osallistujilla on käytössään omat sorvit ja kovertimet. Opettaja: Åke Landström.

Kudonta. Käsittää mattojen, kaitaliinojen, verhojen, torkkupeittojen, seinäkoristeiden, vaatekankaiden y.m. sunnittelun ja valmistuksen. Kokeilemme erilaisia materiaaleja, hienoimmasta pellavasta yksinkertaisiin räsyihin. Kudontateoriaa opetetaan loimen luonnin yhteydessä.

Ompelu. Tässä voit valmistaa sisustustekstiilejä ja vaatteita arkeen ja juhlaan. Tekstiilien uusiokäyttö laukuissa, käsilaukuissa tilkkutäkeissä y.m. on suosittua. Uusia menetelmiä ja yksityiskohtia opetetaan toivomusten ja tarpeiden mukaan.

Väritys ja kankaanpainanta. Aurinkovärjäys on yksinkertainen tapa kankaiden värjäykseen. Väriä, suolaa, kasveja ja erilaisia esineitä käyttämällä saa esille jännittäviä kuvioita kankaissa. Gelli-painanta on kankaanpainantatekniikka, jossa hyytelölevyn avulla väri ja kolmiulotteinen kuvio siirtyy kankaalle.

Aplikointi ja konekirjonta. Kokeilemme aplikoinnin eri metodeja, sekä koneella että käsin. Eri apuvälineitä käyttämällä saamme esille kolmiulotteisen pinnan. Vapaalla konekirjonnalla voi tuottaa kiinnostavia kuvioita, hyödyntämällä kirjonnassa myös kankaan omaa kuviota.

Nahkaesineet. Pienet kukkarot, laukut, laukkujen kahvat ja muuta pientä, uudesta nahasta – tai sitten otamme vanhoista nahkavaatteista raaka-ainetta kierrätyskäyttöön. Ohuemmat nahat ommellaan koneella ja paksummat laadut käsin.

Huovutus. ”Melkein kuin taikaa”. Tämä tekniikka on haastava ja luova, vain mielikuvitus asettaa rajoja. Villakuidusta, vedestä ja suovasta voit valmistaa koriste- ja hyötyesineitä, esimerkiksi koruja, koristeita, huiveja, tohveleita, kintaita ja laukkuja. Huovutusneulalla voit ”kuivahuovuttamalla” saada aikaan pieniä yksityiskohtia.

Kengänkorkomattoja, ryijymattoja villakangaskorsteita. Kierrätämme villakankaita mattoihin, istuintyynyihin, tyynyihin, tauluihin ja koristeisiin. Eri muotoisia lappuja koristetaan yksinkertaisella kirjonnalla, ja liittämällä nämä eri tavoin saadaan aikaan hienoja kokonaisuuksia.

Kirjonta. Vanha tekniikka on innostanut monet ottamaan esille neulat ja langat. Broderi har inspirerat många att ta fram nål och tråd. Suunnittelemme ja piirrämme kaavioita, ja tutustutaan perinteisiin ompeleisiin. Voit löytää inspiraatiota tutkiskelemaan omin neuvoin lähemmin tätä tekniikkaa, ja käyttää sitten taitojasi vapaassa kirjonnassa, sashikossa-kirjonnassa ja villakirjonnassa.

Neulonta ja virkkaus. Uusvanhoilla menetelmillä ja kiinnostavilla langoilla voit tehdä koelappuja, pienempiä vaatteita ja asessuaareja. Tähystelemme uusia trendejä, ja otamme ne mukaan opetukseen. Saat myös vinkkejä siitä, miten pienet yksityiskohdat voivat vaikuttaa kokonaisuuteen.

Makramee. Taito valmistaa koriste-esineitä solmeilemalla erilaista lankaa, nyöriä ja narua on tuhansia vuosia vanha. Se oli suosittu 1960-luvulla ja ilmenee nyt uudestaan sisustamisessa. Opi tavallisimmat solmut esimerkiksi seinätekstiileihin, koruihin tai amppeleihin.

Hopeaketjut. Tee omat, persoonalliset korut – rannekkeet, kaulakorut tai hopealankaiset korvakorut. Tee perinteiset viikinkiketjut tai suunnittele omat, nykyaikaiset korut helmi- tai kivikoristein.

Himmeli. Olkihimmeli on vanha, perinteinen joulukoriste. Sitä on myös modernisoitu pirteäksi sisustuselementiksi, jota voi käyttää ympäri vuoden. Kolmiulotteisia malleja löytyy miltei rajattomasti. Himmeleitä voi tehdä myös paperi- tai muovipilleistä.

Betoniaskartelu. Betoni on kaunis ja monipuolinen materiaali. Opettele havaitsemaan muotoja, ja miten betoni kuvastaa valumuotin pintaa. Valmistamme pieniä esineitä kotiin ja puutarhaan.

Tekniikat vaihtelevat ja joka vuosi tulee jotain uutta!

(kuvat ja yhteystiedot: KONTAKTA OSS)

Kristian Tallgård. Kruunupyyssä asuva käsityönopettaja (kasvatustieteen maisteri). Kristian on työskennellyt aikaisemmin peruskoulussa ja siirtyi 1994 kansanopiston opettajaksi. Hän opettaa puutöitä, puukkojen valmistusta ja vakkatekniikkaa. Harrastuksena on myös vanhat esineet ja käsityötekniikat.

Viveka Dahlnäs. Asuu Kruunupyyssä, toiminut vuodesta 2001 kansanopiston käsityönopettajana. Viveka on kouluttautunut ompelijaksi, somistajaksi, artenomiksi sekä ammatilliseksi opettajaksi. Hän opettaa ompelua, värjäystä, kankaanpainantaa, pajutöitä, ja rautalanka-askartelua. Kotonaan hän hoitaa pientä pajuviljelyä.

Monica Ohls. Toiminut alunperin lapsi- ja nuorisotyössä, ja aikuisena valmistautunut tekstiiliartesaaniksi. Monica on tehnyt tekstiilitöitä ja vetänyt alan kursseja. Hän toimii syksystä 2005 lähtien pehmeän linjan käsityönopettajana. Omat aineet ovat kudonta, huovutus, neulonta/virkkaus, paperituotteet ja uusvanhat tekstiilitekniikat.

Christer Lindqvist. Christer on Kruunupyyssä asuva, huonekalujen entisöinnin opettaja. Hänellä on Helén-vaimonsa kanssa oma entisöintiverstas. Christer on koulutukseltaan maalari Koivulahden kotiteollisuuskoulusta, ja on sittemmin jatkokouluttautunut huonekalujen entisöinnin eri osa-alueilla. Häntä kiinnostaa kaikenlaiset vanhat rakennukset, huonekalut ja esineet. Christer on pitkään ollut Kruunupyyn kotiseutuyhdistyksen kantavia hahmoja.

Theresa Särs. Theresa on huonekalujen verhoilun opettaja. Hän asuu Småböndersissä, jossa hänellä on oma huonekalualan yritys: www.hemfix.fi. Lue tästä myös juttu Theresan entisöintitoiminnasta (ruotsiksi): Theresas restaureringsverksamhet.

Magnus Storbacka. Asuu Småböndersissä, opettaa puun kaiverrusta, kimpitekniikkaa, lastupunontaa sekä varpuluudan ja risumaton tekoa. Magnus on erikoistunut vanhoihin käsityötekniikoihin joissa käytetään käsityökaluja.

Ing-Marie Mannil. Tuohitöiden tuntiopettajamme tulee Uudestakaarlepyystä. Ing-Marie on harrastanut tuohitöitä 1980-luvun alusta ja saavuttanut jopa mitalitason tässä lajissa järjestetyissä SM-kilpailuissa.

Åke Landström. Erikoistunut perinteiseen puunsorvaustekniikkaan, kotoisin Ruotsin Smoolannista. Åke saapuu kerran vuodessa Kruunupyyhyn, mukanaan mobiili sorvauskurssinsa. Ohjelmassa on silloin viikon tehokurssi päivisin ja iltakurssi saman viikon aikana. Åken kotisivut: www.trasvarvning.se

@slojdtorget Instagramissa