Slöjdtorget – FI
Esittelyvideot (ruotsiksi)
Käsityötorilta materiaaleja ja menetelmiä
Opetus on ruotsin kielellä.
Omin käsin. Slöjdtorget on käytännön aineiden päiväopiskelua monien erilaisten materiaalien ja menetelmien parissa. Kahdesta viiteen päivään viikossa, arkisin, klo 9–15, yksi lukukausi tai koko lukuvuosi. Kaikille – varttuneemmille ja nuoremmille, kokeneemmille ja vasta-alkajille. Pienissä ryhmissä, henkilökohtaisella opastuksella.
Suuntaukset (linjat) ovat: kova linja, pehmeä linja, huonekalujen entisöinti, huonekalujen verhoilu.
Kiinnostaako huonekalujen entisöinti iltakurssina? Katso tästä kansalaisopiston kurssit!
Hakemuksista & hinnoista
Hae Slöjdtorget:ille toukokuun aikana!
Syksyllä 2019 eläkeläisille ja työttömille –40% alennusta hakulomakkeessa esitetyistä hinnoista!
Linjat
Kova linja. Perinteinen puutyö, maanantai–tiistai. Nykyaikaisten koneiden avulla voit luoda omia huonekaluja ja hyötyesineitä, oman suunnittelun pohjalta tai vanhojen (tai uusienkin) esikuvien mukaan. Keskiviikko–perjantai: puutyöt, vakkatekniikka, kimpitekniikka, taonta, kaislatyö, tuohityö, puukon valmistus, sorvaus, intarsia ja koristeveisto.
Pehmeä linja. Kudonta: työskentelyä opettajan johdolla maanantai-tiistai, muulloin työskentelyä omatoimisesti. Kudo vaatetuskankaita ja kodin tekstiilejä. Tiistai-keskiviikko opetetaan ompelua (tilkkutöitä, sisustusta, uusiokäyttöä ja vaateompelua omien valintojen mukaan). Torstai-perjantai ohjelmassa on kankaanpainantaa-väritystä, huovutusta, neulontaa/virkkausta, makrameeta, kirjontaa, aplikointitekniikkaa, nauhakoristeita, himmeliä, tekstiiliuusiokäyttöä sekä kranssin ja pukin ym. tekoa paperinauhasta.
Huonekalujen entisöinti. Vanhat huonekalusi pääsevät tässä uuteen eloon, kun opit korjaamisen ja entisöinnin tekniikat ja varustat ne kullekin ajalle ominaisella pintamateriaalilla. Huonekalujen entisöintiä opetetaan loka-marraskuun ajan, opettajan opastuksella tiistaina-keskiviikkona. Torstaisin on mahdollisuus omatoimiseen työskentelyyn.
Huonekalujen verhoilu. Tässä pääset uusimaan huonekalujesi toppauksia, jousituksia ja kankaita. Huonekalujen entisöintiä opetetaan torstaina-perjantaina.
(kuvat ja yhteystiedot: KONTAKTA OSS)
Kristian Tallgård. Kruunupyyssä asuva käsityönopettaja (kasvatustieteen maisteri). Kristian on työskennellyt aikaisemmin peruskoulussa ja siirtyi 1994 kansanopiston opettajaksi. Hän opettaa puutöitä, puukkojen valmistusta ja vakkatekniikkaa. Harrastuksena on myös vanhat esineet ja käsityötekniikat.
Viveka Dahlnäs. Asuu Kruunupyyssä, toiminut vuodesta 2001 kansanopiston käsityönopettajana. Viveka on kouluttautunut ompelijaksi, somistajaksi, artenomiksi sekä ammatilliseksi opettajaksi. Hän opettaa ompelua, värjäystä, kankaanpainantaa, pajutöitä, ja rautalanka-askartelua. Kotonaan hän hoitaa pientä pajuviljelyä.
Monica Ohls. Toiminut alunperin lapsi- ja nuorisotyössä, ja aikuisena valmistautunut tekstiiliartesaaniksi. Monica on tehnyt tekstiilitöitä ja vetänyt alan kursseja. Hän toimii syksystä 2005 lähtien pehmeän linjan käsityönopettajana. Omat aineet ovat kudonta, huovutus, neulonta/virkkaus, paperituotteet ja uusvanhat tekstiilitekniikat.
Christer Lindqvist. Christer on Kruunupyyssä asuva, huonekalujen entisöinnin opettaja. Hänellä on Helén-vaimonsa kanssa oma entisöintiverstas. Christer on koulutukseltaan maalari Koivulahden kotiteollisuuskoulusta, ja on sittemmin jatkokouluttautunut huonekalujen entisöinnin eri osa-alueilla. Häntä kiinnostaa kaikenlaiset vanhat rakennukset, huonekalut ja esineet. Christer on pitkään ollut Kruunupyyn kotiseutuyhdistyksen kantavia hahmoja.
Theresa Särs. Theresa on huonekalujen verhoilun opettaja. Hän asuu Småböndersissä, jossa hänellä on oma huonekalualan yritys: www.hemfix.fi. Lue tästä myös juttu Theresan entisöintitoiminnasta (ruotsiksi): Theresas restaureringsverksamhet.
Magnus Storbacka. Asuu Småböndersissä, opettaa puun kaiverrusta, kimpitekniikkaa, lastupunontaa sekä varpuluudan ja risumaton tekoa. Magnus on erikoistunut vanhoihin käsityötekniikoihin joissa käytetään käsityökaluja.
Ing-Marie Mannil. Tuohitöiden tuntiopettajamme tulee Uudestakaarlepyystä. Ing-Marie on harrastanut tuohitöitä 1980-luvun alusta ja saavuttanut jopa mitalitason tässä lajissa järjestetyissä SM-kilpailuissa.
Åke Landström. Erikoistunut perinteiseen puunsorvaustekniikkaan, kotoisin Ruotsin Smoolannista. Åke saapuu kerran vuodessa Kruunupyyhyn, mukanaan mobiili sorvauskurssinsa. Ohjelmassa on silloin viikon tehokurssi päivisin ja iltakurssi saman viikon aikana. Åken kotisivut: www.trasvarvning.se