Slöjdtorget ENG

Teknik och material

Arbeta med dina händer. På slöjdtorget arbetar vi dagtid, praktiskt med olika tekniker och intressanta material. Linjen är till för alla – äldre och yngre, erfarna och nybörjare. Du kan skapa ditt eget program som kan vara allt mellan två dagar i veckan till heltid, en termin eller hela läsåret. Korta och långa kurser. Grupperna är små och handledningen är individuell. Att utgå från ett behov, planera och verkställa utvecklar dina färdigheter och förmågan att reflektera över produkten och processen. Sakkunniga lärare hjälper och undervisar i en skapande och kreativ atmosfär.

Inriktningarna är: hårda linjen, mjuka linjen, möbelrestaurering, möbeltapetsering.

Är du intresserad av möbelrestaurering kvällstid? KLICKA HÄR!

Ansökningar, avgifter

Anmäl dig inom maj månad!

För hösten 2019 gäller –40% rabatt för pensionärer och arbetslösa på de avgifter som anges i ansökningsformuläret!

Linjer

Hårda linjen. Traditionell träslöjd måndag – tisdag. Med vår moderna maskinpark kan du skapa egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Onsdag -fredag  ges undervisning i träslöjd, svepteknik, laggning, smide, sävslöjd, näverslöjd, knivtillverkning, skärsvarvning, intarsia och snideri.

Mjuka linjen. Vävning: lärarledd undervisning måndag- tisdag, övriga dagar vävning på egen hand. Väv beklädnadstyger och textilier för hemmet. Tisdagar och onsdag  ges undervisning i sömnad (lappteknik, heminredning, återanvändning och klädsömnad enligt eget val). På schemat för torsdagar och fredagar finns bl.a.  tygtryck-färgning, tovning, stickning/virkning, makramé, broderi, applikationer, banddekor, himmeli, textilåteranvändning och kransar, bockar m.m. av pappersband.

Möbelrestaurering. Möbelrestaurering innebär att dina gamla möbler får nytt liv genom att du reparerar eller förnyar trädetaljer och förser dem med tidstypisk ytbehandling. Möbelrestaurering pågår under oktober–november, med lärarledd undervisning tisdagar och onsdagar. Torsdagar kan eleverna arbeta på egen hand.

Möbeltapetsering. På den här linjen kan du förnya stoppning, resår och tyg på din möbel. Möbeltapetsering pågår torsdag–fredag (lärarledd undervisning).

Traditionell träslöjd. Genom att slöjda i trä med hjälp av vår maskinpark, handverktyg och lärares handledning skapas egna möbler och nyttoföremål enligt egen design eller efter gamla och nya förebilder. Lärare: Kristian Tallgård.

Svepteknik. Användes i Norden redan under vikingatiden. Sveptekniken är en gammal tillverkningsmetod för att tillverka lätta och smidiga kärl i trä. Askar, väskor, skrin, siktar, korgar och brickor är traditionella föremål som tillverkats i svepteknik. I dag kan schaman-trummor och lampskärmar kännas som spännande produkter. Ett bra svep bör helst klyvas ur de yttre partierna av en rå stock till spånor i lämplig tjocklek för att formas runt en plugg. Lärare: Kristian Tallgård.

Laggning. En gammal teknik som kan användas för att tillverka hinkar, kar och tunnor i trä kallas laggning. Ett antal trästavar sammanfogas med en separat botten. Spåret i stavarna som håller fast bottnen kallas lagg, därav namnet. Stavarna hålls sedan på plats av trä- eller järnband. Lärare: Magnus Storbacka.

Smide. Med hjälp av en kolässja, hammare, städ och ett antal andra specialverktyg kan du tillverka ornamenterade nyttoföremål som t.ex. krokar, gångjärn, handtag. Att smida föremål utan särskild praktisk funktion men med spännande och vackra former kan kallas konstsmide. Verktygssmide ger dig tillfälle att tillverka knivar, bandknivar, mejslar, punsar eller smidesverktyg för din egen framtida smedja. Lärare: Kay Vikström.

Näverslöjd. Björknäver är ett naturmaterial med oanade egenskaper. Nävrets egenskap att både bevara och transportera fukt gör tampade burkar till utmärkta förvaringskärl för olika livsmedel. Tekniken att fläta olika produkter i näver ger vackra korgar i olika storlekar och användningsområden. Har du egna idéer för hur man kan använda näver så ger materialet och kursen utrymme för egna initiativ. Lärare: Ing-Marie Mannil.

Sävslöjd. Ett traditionellt hantverk i naturmaterial, med anor långt tillbaka i Kronobys historia. Den rika tillgången på råmaterial har haft sin stora betydelse för sävslöjdens uppkomst i Kronoby. Vi använder oss av de gamla beprövade teknikerna för att göra både traditionsbundna och nya produkter av sävstrået.

Knivtillverkning. Vi lär oss göra skaft och slida till blad som tillverkats under smideskursen eller färdiga blad som skolan tillhandahäller. Masurbjörk, läder, ren-, älg- eller buffelhorn är några av naturmaterialen som vi använder. Lärare: Kristian Tallgård.

Läderslöjd. Vegetabilgarvat läder kan formas genom våtpressning och fogas samman genom laskning eller sadelmakarsöm. Knivslidor, kameraväskor och andra fodral tillverkas med fördel i läder, ett naturmaterial som i sig har såväl styvhet som smidighet.

Möbelrestaurering. Ge gamla möbler nytt liv genom att reparera eller förnya trädetaljer och förse dem med tidstypisk ytbehandling. Ytbehandling innefattar tekniker som ådring, marmorering, lasering och dekorationsmålning – tekniker som ger de restaurerade möblerna en chans att återfå sin forna karaktär. En möbeltapetserare handleder dig i hur du ska klä om, förnya stoppning och resår (fjädring) på gamla möbler. Lärare: Christer Lindqvist.

Skärsvarvning. Lär dig svarva från grunden enligt skärmetoden i såväl färskt som torrt virke. Du får även undervisning om lämplig utrustning och verktygsvård. Under kursen får deltagare individuell handledning, vilket innebär att kursen lämpar sig för såväl nybörjare som längre hunna. Varje deltagare förfogar över egen svarv och en uppsättning svarvstål. Lärare: Åke Landström.

Vävning. Innefattar planering och tillverkning av mattor, löpare, gardiner, plädar, väggdekorationer, beklädnadstyger m.m. Vi prövar på olika material, allt från finaste linne till grova trasor. Grunderna i vävteori ges i samband med uppsättning av väven.

Sömnad. Inom sömnad kan du sy inredningstextilier och kläder för både vardag och fest. Det är populärt att återanvända textilier till väskor, necessärer, lapptäcken m.m. Nya tekniker och detaljer lärs ut enligt önskemål och behov.

Färgning och tygtryck. Solfärgning är ett enkelt sätt att färga tyger. Med hjälp av färg, salt, växter och olika föremål får vi fram spännande mönster på tyget. Gelli print är en teknik inom tygtryck som man med hjälp av en geléplatta överför färgen och det tredimensionella mönstret till tyget.

Applikation och maskinbroderi. Vi prövar på olika metoder inom applikation, både att applicera på maskin och för hand. Vi använder oss av olika hjälpmedel för att få fram en tredimensionell yta. I frihandsbroderi på maskin kan man få fram spännande motiv eller utnyttja det tryckta tygets mönster för broderiet.

Läderdetaljer. Små börsar, mindre väskor, handtag till väskor och annat smått och gott av nytt läder eller så återanvänder vi gamla läderplagg. Vi syr på maskin om lädret är tunt och för hand om det är av tjockare kvalitet.

Tovning. ”Det är nästan trolleri” Tekniken är utmanande och kreativ, där bara fantasin sätter gränser. Av kardflor (ull), vatten och såpa gör du olika prydnads och bruksföremål t.ex. smycken, dekorationer, sjalar, tofflor, vantar, väskor osv. Med tovningsnålen kan du ”torrtova” och få till små detaljer.

Klackmattor, ryamattor och dekorationer av ylle- och filttyger. Återanvänd ylletyger till mattor, sittdynor, kuddar, tavlor och dekorationer. Olika formers lappar dekoreras med enkla broderier och fogas samman på spännande sätt till fina helheter.

Broderi. Broderi har inspirerat många att ta fram nål och tråd. Mönsterplanering och -ritning samt de traditionella stygnen tas upp. Du får medel och inspiration till egna upptäcktsfärder inom området. Använd dina kunskaper i fritt broderi, sashiko eller yllebroderi.

Stickning och virkning. Med nygamla tekniker och intressanta garner gör du provlappar, mindre plagg och accessoarer. Nya trender spanas in och lärs ut. Du får också tips om hur små detaljer gör skillnad.

Makramé. Konsten att knyta trådar av olika material och göra dekorativa arbeten är flera tusen år gammal. Makramé var senast populärt på 60-talet och nu syns tekniken i inredningen på nytt. Du får lära de vanligaste knutarna som används i väggbonader, smycken, amplar m.m.

Silverkedjor. Gör personliga smycken som armband, halsband och örhängen av silvertråd. Skapa traditionella vikingakedjor eller designa moderna smycken med inslag av pärlor och stenar.

Himmeli. Halmhimlar är en gammal traditionell juldekoration. Numera har den moderniserats till en fräsch inredningsdetalj som kan användas året om. Det finns otaliga fascinerande tredimensionella modeller. Förutom halm kan ”himmelin” göras av pappers- och plastsugrör.  Betonggjutning. Betong är ett vacker och mångsidigt material. Du lär dig upptäcka former och hur betongen avspeglar gjutformens yta. Vi gjuter mindre föremål för hem och trädgård.

Betonggjutning. Betong är ett vacker och mångsidigt material. Du lär dig upptäcka former och hur betongen avspeglar gjutformens yta. Vi gjuter mindre föremål för hem och trädgård.

Teknikerna varierar och nyheter tillkommer varje läsår!

(foton och kontaktuppgifter finns på KONTAKTA OSS)

Kristian Tallgård. Kristian är slöjdlärare och bor i Kronoby. Kristian är utexaminerad pedagogie magister från Pedagogiska fakulteten. Han har arbetat tidigare inom grundskolan, men sedan 1994 har han varit slöjdlärare på folkhögskolan. Han undervisar i träslöjd, knivtillverkning och svepteknik. Han är även intresserad av gamla föremål och tekniker.

Viveka Dahlnäs. Bor i Kronoby och arbetar som hantverkslärare på folkhögskolan sedan 2001. Hon har en lång utbildningsbakgrund bakom sig, ateljesömmerska, lädersömnad, dekoratör, artenom och till sist yrkeslärare. De ämnen hon undervisar i är sömnad, färgning/tygtryck, videslöjd och luffarslöjd. På sidan om har hon en liten videodling där hemma.

Monica Ohls. Har tidigare jobbat med barn och ungdomar men vuxenstuderat till textilartesan och har sedan dess jobbat med textilhantverk och hållit praktiska kurser. Sedan hösten 2005 jobbar Monica som hantverkslärare på mjuka linjen med vävning, tovning, stickning/virkning, produkter av papper och nygamla textila tekniker.

Christer Lindqvist. Christer är lärare i möbelrestaurering och är bosatt i Kronoby. Han har en egen möbelrestaureringsverkstad tillsammans med sin fru Helén. Christer är till utbildningen målare från Kvevlax Hemslöjdsskola och har fortbildat sig inom möbelrestaureringens olika områden. Han har ett genuint intresse för gamla byggnader, möbler och föremål och har under många år varit en av förgrundsfigurerna inom Kronoby Hembygdsförening.

Theresa Särs-Jebali. Theresa är lärare i möbeltapetsering. Hon är bosatt i Småbönders och har egen verksamhet inom snickeri och möbelrestaurerings-tapetseringsbranschen: www.hemfix.fi.  Här kan du också läsa en artikel om: Theresas restaureringsverksamhet.

Magnus Storbacka. Bosatt i Småbönders, lärare i karvsnitt, laggning, spånflätning och björkriskvastar och -mattor. Han är intresserad av gamla hantverkstekniker utförda med handverktyg.

Ing-Marie Mannil. Vår timlärare i näverslöjd, bosatt i Nykarleby. Ing-Marie har utövat näverslöjd sedan början av 1980-talet och har tagit medalj i finska mästerskapstävlingar som anordnats i grenen.

Åke Landström. Vår lärare i träsvarvning. Varje år kommer han körande från Sverige med sin mobila svarvkurs för att hålla en veckas intensivkurs dagtid och en kvällskurs under samma vecka. Åkes hemsida: www.trasvarvning.se