Outdoor academy

Norden som arbetsfält

Kvarnen är huvudman för Outdoor Academy, ett nordiskt utbildningskoncept inom friluftsliv och ledarskap. Vi erbjuder heltidsutbildning och kurser utgående Kronoby folkh i Finland. Vi har samarbetspartners i hela Norden, som också fungerar som vårt arbetsfält.

Hos oss kan du välja att studera ett eller två år på heltid. Första året kallas Nordiskt friluftsliv och det andra året Nordisk friluftsguide.

Nordiskt Friluftsliv – tekniska grunder och säkerhet

Målet med första året är att ge deltagarna en bred grund att stå på inom tekniskt friluftsliv samt väcka ett intresse för ledarskap och människor.

Vad får du?

Första året handlar om de tekniska grunderna inom olika friluftsgrenar, exempelvis paddling, klättring och skidåkning. Du får också lära dig hur man i olika väder och årstider har det gott, bekvämt och roligt ute. De nya kunskaperna får du genom gemensamma och egna turer både i Finland och i övriga Norden, massor av tid ute, olika kundprojekt och träning. Vårt mål är att du efter första året på Outdoor Academy ska ha tillräckliga kunskaper för att på ett säkert sätt på egen hand kunna utöva de grenar vi lär ut.

De fem blocken

Paddling: Egen teknisk paddling, kamraträddning och säkerhetstänkande, turupplägg, navigering, väder. Klättring: Egen teknisk klättring, topprep, grunder i kilklättring, kamraträddning, grunder i isklättring. Skidåkning: Telemark, randonne eller snowboard, teknisk åkning i pist och offpist, toppturskunskaper med lavin och säkerhetstänkande. Uteteknik: En bred grund att stå på gällande rutiner, läger, mat och utrustning under alla årstider. Grupper och ledarskap: Du är del av en grupp som jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Under första året jobbar vi målmedvetet med kommunikation och gruppdynamik, du får en god inblick i ledarskapstänkande.

Du som väljer att gå första året

Du som väljer att gå första året hos oss är en person som fyllt 18 år och är simkunnig. Du har ett stort intresse för friluftsliv och tvekar inte att ligga ute i tält flera nätter i följd, även om du inte får en dusch varje morgon. Du bör också vara intresserad av att lära känna dina klasskamrater, samt villig att utsätta dej för nya utmaningar nästan varje dag. Sen behöver du klara xx antal timmar i minibuss för att komma med på våra resor runt Norden.

För att få ut maximalt av året gäller det för dej att vara aktiv och ta vara på alla de många möjligheter som bjuds ut. Då får du ett roligt mellanår eller en god friluftsgrund att stå på för att kunna fortsätta att förkovra dej följande år.

Nordisk Friluftsguide – utbildning av mångsidiga ledare för friluftsbranschen

Vad får du?

Du får koncentrera dig på ditt eget ledarskap och på hur människor fungerar och verkar i grupp. I utbildningen ingår både teori och praktik, gemensamma och egna turer samt en längre specialisering. Du väljer ett specialiseringsblock (klättring eller paddling) omfattande sex intensiva kursveckor samt egen praktik. Utbildningen ger dig möjlighet att rikta in dig mot det område du är intresserad av och vill verka inom i framtiden. Större kundprojekt med gäster där du har helhetsansvar för planering, genomförande och efterarbete. Du tränar ditt ledarskap både i den egna gruppen, på våra kunder i skolan samt genom arbete i branschen. De friluftsgrenar som du är mest intresserad av har du möjlighet att ägna mera tid åt. Om intresse och ambition finns kan du även ta instruktörsexamen inom de grenarna. Under detta år tar du även den finska vildmarksguide examen samt jobbar med den svenska fjälledarnormen.

Specialiserings blocket

Under sex intensiva veckor på hösten gör du en fördjupning i klättring eller havskajakpaddling. Målet med specialiseringen är att ge dig en så djup kunskap inom ämnet.

Du som går vidare till det andra året

Du som går vidare till det andra året är en person som verkligen känner för och vill jobba med friluftsliv och människor. Du satsar helhjärtat på att aktivt vara med och ta del av turplaneringar, ledarskapet, beslutsfattandet, evalueringar osv. Du är villig att pröva på utmaningar, kanske göra misstag, men sen komma igen och bli bättre på det du vill kunna jobba professionellt med. Fortfarande kommer du att sitta i minibuss, lukta på dina kompisar, leva livet ur ryggsäcken. Men du har också möjlighet att utveckla din egen affärsidé eller satsa på att få anställning inom branschen.

Outdoor Academys Forsspec

Tillsammans med Outdoor Academy har Guidestugan tagit fram en utbildning för dig som vill utöka kompetens inom guideverksamheten och lägga till forspaddling i verktygslådan. Arbete i en forsmiljö kräver erfarenhet och omdöme, därför sker utbildningen i två steg där vi har samlat utbildning från olika aktuella organisationer och verksamheter i norden.

Forsblocket

Fokus under forsblocket ligger på att utveckla grunder och att testa gränser inom forspaddlingen upp till klass 3. Huvudsakligen sker paddling i kajak och räddningar ur ett kamratperspektiv med beslutsfattande processer utifrån ens egna och till viss del gruppens förmågor. Viss fokus ligger även på att tillräcklig kunskap skall befästas för att planera turer för egen tränings skull på ett säkert sätt. 

Forsblocket är ett naturligt första steg i en progression att utbilda sig till guide med ansvar för gäster i forsmiljöer. Guider behöver träna för att bygga förståelse för de risker som ofta diskret presenterar sig. 

Här ska rutiner och strategier för säker paddling samt kännedom om ens egna begränsningar skapas. Yrkesmöjligheterna i branschen kan för den entreprenörielle ses som ett värdefullt och spännande komplement till vintersäsongen. 

Genomförs med instruktörer från Rescue 3 Europe och Svenska Kanotförbundet

Forsguideblocket

Fokus under forsguideblocket ligger på guidning och hantering av gäster i klass 3 forsmiljöer. Blocket innefattar säkerhetspaddling i kajak och guidning i raft. Räddning, säkerhet och ledarskap är centrala områden och en del av blocket består av träning av räddningstekniker i olika miljöer för att lägga grunder för hantering av dynamiska situationer. Ungefär hälften är fokus på rafting och guideutbildning med de dimensioner av teknisk utbildning som det innefattar. Fokuset skiftar från att ligga på personlig paddling till att handla om yrkesmässig paddling och hantering av gäster tillsammans med kollegor. 

Genomförs med instruktörer från Rescue 3 Europe, International Rafting Federation, Sjöfartsverket och Svenska Kanotförbundet

Utrustningslista för Nordiskt friluftsliv Höst

Vandringskängor
Ryggsäck stor ca 70-100 liter
Ryggsäck liten ca 30-50 liter
Sovsäck (-8 grader/ 3 säsongs sovsäck)
Liggunderlag
Regnkläder
Utekläder
Förstärkningsplagg (tjock fleecetröja, dunjacka eller dylikt)
Handskar
Mössa
Kompass
Pannlampa
Bestick, tallrik, kopp
Termos
Vattenflaska
Första hjälpen påse
Kniv
Solglasögon
Vattentät säck/säckar
Bensin Friluftskök (behövs inte vid start av utbildningen, finns att låna Trangia kök) Kartfodral (mjuk plast)

Om du har egen klättrings-, paddlings-, eller fiskeutrustning kan du ta med den till skolstarten. Om du har en MTB cykel är det bra om du tar med den.

Vinter (fixas under hösten)

Sovsäck för kallt bruk –25 grader
Topptursutrustning (telemark/randonee/splitboard, stighudar, stavar, pjäxor o.s.v.) Stighudar
Skidglasögon
Varmt förstärkningsplagg
Varma kläder
Handskar
Mössor
Halsdukar

Listan ovan består av utrustning som ni kommer att behöva under året. Vårt råd är att inte köpa utrustning före du startar på utbildningen, låna, hyr och prova dig fram. Det ni har hemma i garderoben klarar ni er långt med. Dock vill vi lyfta fram den utrustning som vi anser hör till den viktigare och som ni kommer att ha störst användning för under utbildningen.

Läs igenom schemat noggrant och kolla vilka aktiviteter vi kommer att göra under hösten/ våren. Om ni har egen utrustning för någon aktivitet – ta gärna med den. Vid frågor angående utrustning kontakta oss gärna.

Vad kostar utbildningen?

Terminsavgift: 1150€/termin
Utrustningsdeposit: 100€ (fås tillbaka om all skolans utrustning är hel efter året)

Boende på skolan: 175 €/person/månad för delat rum och 195 €/person/månad för enkelrum. I hyran ingår logi och måltider under skoldagar (frukost, fika, lunch måndag-fredag). För rum med egen toalett och dusch tillkommer en avgift om 20 €/månad.

Vad får du för terminsavgiften?

Utbildning, resa, boende samt mat under våra gemensamma resor med övernattning täcker terminsavgiften. Kostnader som inte täcks av terminsavgiften är bland annat: Liftkort, fiskekort och hyra av personlig utrustning.

Förmåner:

Elever och personal vid Kronoby Folkhögskola får utan kostnad låna skolans friluftsutrustning efter genomgång av säkerhet och skötsel under förutsättning att utrustningen återlämnas i minst lika bra skick som vid utlåningen.

Skolans utbildningar har alltid förtur till utrustningen. Skolans fordon och släpvagnar omfattas inte av denna förmån. Som elev får du utan extra kostnad delta i skolans kortkurser, i mån av tid. Medborgarinstitutets föreläsningar är också avgiftsfria.

Utrustningskostnader:

Under utbildningen behöver du personlig utrustning som kläder, sovsäck, liggunderlag, ryggsäck, topptursutrustning (skidor/splitboard, stighudar, stavar o.s.v.), kängor m.m. Om du saknar det mesta i utrustningsväg så bör du räkna med en kostnad på 1000 – 1800€

Studiestöd

* studiestöd 250 €
* bostadstillägg 89 €
Kolla dina stödförmåner på FPA:s tabell

Du kan ansöka om studiestöd för studier på andra stadiet om du studerar vid en folkhögskola. I vissa fall inverkar föräldrarnas inkomster på studiestödets storlek, läs mer HÄR

Sök med DEN HÄR BLANKETTEN
Du kan också ansöka om statsgaranterat studielån. Bostadstillägg

Om du studerar på en avgiftsbelagd linje vid en folkhögskola och bor på läroanstaltens internat har du rätt till bostadstillägg (88,87 euro i månaden). Du hittar mer information (och RÄKNARE) på http://www.kela.fi/web/sv/

Ledare

Carl-Gustaf Gustafsson

Från Tärnaby i svenska Vindelfjällen kommer Ce-Ge, vår linjeledare. Han växte mer eller mindre upp på fjället och gick 1980-1982 Fjälledarlinjen vid Storumans Folkhögskola. Idag har han en solid friluftsbakgrund med fjällvärlden som arbetsplats. Ce-Ge är även egen företagare som naturfotograf och färdledare/utbildare för flertalet folkhögskolor och organisationer. Han har idag arbetat sedan 1996 på Kronoby folkhögskola. Carl-Gustafs ansvar ligger på ekonomi, vildmarksguide-examen, praktiskt ledarskap och fjällundervisning.

Björn Lindell

Björn är uppvuxen i Syd-Österbottens skogar. Ända sedan han fick sin vildmarksguideexamen våren 2011 har Björn mer eller mindre levt friluftsliv. Forspaddling i nordöstra Finland, höghöjdsbanor och teambuilding i södra Sverige, skidåkning i Härjedalen samt hundspann i Nord-Norge är några av Björns arbetserfarenheter.

Erik Rudels

Erik är uppvuxen i Skärgårdshavet och bosatt på Åland. Så inte helt otippat är det de vattenburna friluftsgrenarna som står honom närmast hjärtat. Säkerhet, ledarskap och gruppdynamik är andra kära ämnen. Erik gick utbildningen på Oudoor Academy 97-99 och mer än 1000 tältnätter senare tycker han att friluftsliv är intressantare än någonsin. Erik ISKGA Advanced Guide han driver också företaget Paddelboden.

Studierna

En färd med oss

Visst är det möjligt att definiera termer som ledarskap, friluftsliv, grupprocesser etc med en rad vackra ord och teorier så att det låter filosofiskt, djupt och sådär lagom obegripligt. Men vi vill göra teorierna till verkliga verktyg för praktisk användning. Vi fokuserar mycket på att fundera på varför vi gör något och hur. Och vart det leder, reflektion och utvärdering är viktiga verktyg på Outdoor Academy. Vi utmanar våra studerande att på många plan komma utanför sina komfortzoner, både vad jaget, gruppen och aktiviteterna beträffar. Här följer ett axplock av de fundamentala övertygelser som vi av erfarenhet sett att har betydelse när vi utbildar i friluftsledarskap.

Vårt uppdrag är att möjliggöra rätt utmaningar i förhållande till din erfarenhet. Vi som utbildare kan egentligen lära dig ganska lite. Hur gärna vi än skulle vilja lära dig allt vi kan. Du måste lära dig själv, därför bygger vårt upplägg på att vi som utbildar tar ansvar för att skapa de bästa förutsättningarna för att du skall lära dig. Det betyder att vi håller koll på att vattnet är tillräckligt varmt då du övar dina eskimåsvängar och lagom kallt då du lär dig om issäkerhet. Men det är du som både rollar och går genom isen. Vi finns där med dig och ger dig tryggheten att våga utmana dig själv.

Den bästa miljön för din förståelse av dig och andra finns i den grupp du färdas med. Det lovar vi, för vi har sett det många gånger. Här är ett hett tips för en övning i karaktär; samla ett gäng vuxna från Norden som tillsammans skall färdas i minibussar ca 20 000 km i året, låt dem bo ett tag i små fjällstugor, eller ännu hellre ute i tält, hjälpas åt att dra pulkor på skidturer, enas om vilket håll kartan skall svängas, lära sig tycka om varandras favoritmat, känna igen varandra på lukten och dela den sista chokladbiten.

Du som väljer att gå ett första år hos oss är en person som fyllt 18 år och är simkunnig. Du har ett stort intresse för friluftsliv och tvekar inte att ligga ute i tält flera nätter i följd, även om du inte får en dusch varje morgon. Du bör också vara intresserad av att lära känna dina klasskamrater, samt villig att utsätta dej för nya utmaningar nästan varje dag. Sen behöver du klara xx antal timmar i minibuss för att komma med på våra resor runt Norden.

För att få ut maximalt av året gäller det för dej att vara aktiv och ta vara på alla de många möjligheter som bjuds ut. Då får du ett roligt mellanår eller en god friluftsgrund att stå på för att kunna fortsätta att förkovra dej följande år.

Du som går vidare till det andra året är en person som verkligen känner för och vill jobba med friluftsliv och människor. Du satsar helhjärtat på att aktivt vara med och ta del av turplaneringar, ledarskapet, beslutsfattandet, evalueringar osv. Du är villig att pröva på utmaningar, kanske göra misstag, men sen komma igen och bli bättre på det du vill kunna jobba professionellt med. Fortfarande kommer du att sitta i minibuss, lukta på dina kompisar, leva livet ur ryggsäcken. Men du har också möjlighet att utveckla din egen affärsidé eller satsa på att få anställning inom branschen.

Vid Kronoby folkhögskola har du möjlighet att avlägga den fristående yrkesexamen för VILDMARKS- OCH NATURGUIDE enligt de riksomfattande examensgrunderna i Finland. Vildmarksguide examen är en statlig yrkesexamen för personer som vill arbeta med friluftsaktiviteter.

Utbildningen Nordisk friluftsguide är anpassad så att den följer grunderna för fristående examen. Eleverna har möjlighet att under året genomföra de olika examensdelarna som ingår i vildmarksguide examen.

Med fristående yrkesexamen menas att vem som helst kan avlägga examenstillfällen oavsett om du uppnått dina yrkeskunskaper genom utbildning och/eller arbete inom branschen.

Mer information om examen hittar du nedan.

Examensgrunder utbildningsstyrelsen (pdf)

”Identifiering av kunnande”i examenskrav)

Svenska fjällsäkerhetsrådets normer för fjälledare

Fjällsäkerhetsrådet i Sverige har utarbetat normer för fjälledare, Nordisk Friluftsguide uppfyller dessa normer. Efter utbildningen erhåller du Fjällsäkerhetsrådets utbildningsbevis för fjälledare. Mer information hittar du på Examensnormer Fjällsäkerhetsrådet (pdf)

@outdooracademyfinland på Instagram


EN