OUTDOOR ACADEMY

TYÖKENTTÄNÄ POHJOISMAINEN LUONTO

 

Outdoor Academy on pohjoismainen, outdoor-alan ja johtajuuden koulutuskonsepti. Kvarnen tarjoaa kokopäiväkoulutusta ja kursseja, tukikohtana Kruunupyyn kansanopisto Suomessa. Meillä on yhteistyökumppaneita ympäri Pohjoismaita, ja liikumme koulutuksen kanssa näillä alueilla.

Meillä opiskelet luonnossa liikkumista, erätaitoja ja johtamistaitoja, kokopäiväisesti, yhden tai kahden vuoden ajan. Saat laajan osaamisen ja voit suorittaa virallisen eräopastutkinnon.

HAE NYT

A

NFL (1v)

Nordiskt Friluftsliv ­– tekniset perusteet ja turvallisuus

$

NFG (2v)

Nordisk Friluftsguide – monipuoliset johtamistaidot retkeilyalalle

$

ERILLISET KURSSIT

$

MITÄ SAAT?

Ensimmäinen vuosi

Ensimmäisen vuoden aikana keskitymme retkeilyn sen eri lajien perusteisiin. Opit miten ulkona voi erilaisissa sääolosuhteissa ja eri vuodenaikoina järjestää olonsa mukavaksi, yksin ja toisten ihmisten kanssa. Kehität kestävyyttäsi pitempiä retkiä varten. Uudet tietosi hankit erilaisissa ulkoilulajeissa, evaluoinneissa opiskelutovereittesi kanssa, asiakasprojekteissa, ja matkoilta, joita teemme ympäri Suomea ja Pohjoismaita. Ensimmäisen vuoden jälkeen sinulle kehittyy tarpeeksi tietoa ja osaamista, jotta voit turvallisesti harjoittaa lajeja, joihin olemme yhdessä tutustuneet.

Toinen vuosi

Toisena opiskeluvuotena keskitymme omaan johtajuuteesi ja siihen, miten ihmiset toimivat yksin ja ryhmässä. Koulutukseen sisältyy teoriaa, käytäntöä, yhteisiä ja omia matkoja sekä erikoistumista. Koulutus antaa sinulle mahdollisuuden suunnata kiinnostuksesi ja tunnustella tulevaisuuden työaluettasi. Osallistut laajempiin asiakasprojekteihin. Ammattitutkinnon näyttökokeissa toimit asiakkaiden kanssa, ja olet vastuussa suunnittelusta, toteutuksesta ja jälkityöstä. Pääset harjaantumaan johtajuudessa erilaisissa tehtävissä, joissa kohderyhminä ovat oma ryhmä tai opiston muita ryhmiä, sekä työharjoittelun kautta alan työnantajien palveluksessa. Voit suunnata enemmän aikaa sinua eniten kiinnostaviin ulkoilulajeihin. Jos kiinnostusta ja intoa rittää, voit suorittaa ohjaajan tutkinnot näissä lajeissa. Toisena vuonna suoritetaan suomalainen eräoppaan ammattitutkinto ja koulutusmomentit Ruotsin Fjälledarnormenin (tunturiopas) mukaan.

Viisi osa-aluetta

  • Melonta: oma tekniikka, toveripelastus ja turvallisuusajattelu. Retken suunnittelu, navigointi ja merisää. Toisena vuotena voit valita melonnan erikoistumisalueeksi, syventääksesi tietojasi aiheesta.
  • Kiipeily: oma tekniikka, yläköysi, kiilakiipeilyn perusteet ja toveripelastus. Toisena vuotena voit valita kiipeilyn erikoistumisalueeksi, syventääksesi tietojasi aiheesta.
  • Laskettelu: painopiste oman tekniikan parantamisessa rinteessä ja off-piste omassa lajissa. Huippuretkitaidot reitinvalinnalla ja lumivyöryturvallisuudella. Ensimmäisenä vuotena suoritat Friåkning 1-kurssin (SVELAV, FINLAV). Toisena vuotena suoritat Pro 1 -kurssin (SVELAV, FINLAV).
  • Retkeilytekniikka: laaja kokonaisuus varustehallintaa, varusteiden hoitoa, retkiruoanlaittoa, leirirutiineja ja rutiineja yleensä kaikkina vuodenaikoina.
  • Ryhmät ja johtajuus: olet osa ryhmää, joka työskentelee kohti yhteisiä tavoitteita. Ensimmäisenä vuotena keskipisteessä on kommunikointi ja ryhmädynamiikka, saat selkeän käsityksen johtajuusajattelusta. Toisena vuotena keskityt enemmän omaan johtajuuteesi ja ryhmän hallintaan eri ympäristöissä.

Erikoistuminen

Opintojesi aikana voit erikoistua joko kiipeilyyn tai merikajakkimelontaan. Erikoistuminen antaa sinulle tilaisuuden syventyä perusteellisesti valitsemaasi lajiin, jotta voit nostaa tasoasi entisestään ja aikanaan työllistyä alalla.

SINUN ROOLISI

Kun haet opiskelupaikkaa Outdoor Academyssa, sinun on oltava vähintään 18 vuotta ja uimataitoinen. Outdoor-alan kokemusta tai tietoutta emme mittaa, siihen tarjoamme koulutusta. Toivomme kuitenkin että olet vilpittömästi kiinnostunut retkeilystä ja ympärilläsi olevista ihmisistä. Jos tuntuu houkuttelevalta välillä nukkua ahtaissa teltoissa, koulun lattialla tai ulkona – ilman suihkumahdollisuutta ja ehkä hieman nälkäisenä – olet tullut oikeaan paikkaan. Toivottavasti haluat tutustua uusiin ihmisiin, kuten opiskelutovereihisi ja kouluttajiisi. Sinun on myös kestettävä monen tunnin matkoja ahtaissa minibusseissa, täynnä ihmisiä ja varusteita, päästäksesi mukaan matkoillemme ympäri Pohjoismaita.

Jos mieli tekee retkeilyalan työtehtävien pariin, olet todellakin tullut oikeaan paikkaan. Kahden vuoden Outdoor Academy-opintojen jälkeen sinulla tulee olemaan tarpeeksi kokemusta. Voit lähteä omille retkillesi ja myös toimia ammattimaisesti niiden outdoor-lajien parissa, joihin olet syventynyt. Mutta tähän pisteeseen pääseminen edellyttää, että panostat täysillä koulutukseen ja otat osaa retkien suunnitteluun, johtamiseen, päätöksentekoon, evaluointiin jne. Sinun tulee olla valmis kohtaamaan haasteita, ehkä tekemään virheitä, mutta sitten palaamaan ja kehittymään sellaiseksi oppaaksi ja ohjaajaksi, joksi haluat tulla.

Kielistä

Kvarnen ja Kruunupyyn kansanopisto on ruotsinkielinen oppilaitos. Outdoor Academyssa käytämme pääasiassa ruotsia opetuskielenä. Vuosien varrella meillä on opiskelijoiden joukossa ollut monia eri kansallisuuksia, ja tähän varaudumme jatkossakin. Laskemme eduksi, että eri kulttuurit ja kielet sekoittuvat, näemme että opiskelijat hyötyvät kulttuurisesta monimuotoisuudesta. Syyslukukauden alussa käytämme tarpeen vaatiessa myös englantia, jotta kaikki voivat seurata opetusta parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta opetuksen edetessä siirrymme enemmän ruotsin kieleen.

PEDAGOGIIKKA

Matka kanssamme

Johtajuutta, retkeilyä, ryhmäprosesseja jne. voidaan selittää hienoilla sanoilla ja teorioilla. Asia voidaan saada kuulostamaan filosofiselta, syvälliseltä ja sopivan ymmärtämättömältä. Me näemme kuitenkin teorioita käytännön työkaluina. Puhumme paljon siitä, miksi teemme jotain, miten teemme sen ja minne se johtaa. Reflektio ja evaluointi ovat tärkeitä työkaluja Outdoor Academyssa. Haastamme opiskelijamme pois mukavuusalueiltaan, sekä henkilökohtaisesti että ryhmänä.

Tehtävämme on tarjota oikeat haasteet suhteessa kokemukseesi. Taitava kouluttaja haluaisi opettaa oppilaalleen kaiken, mutta se ei ole mahdollista. Sinä opit itse, ja koulutusohjelmamme perustuu siihen, että luomme siihen parhaat olosuhteet. Huolehdimme siitä, että vesi on tarpeeksi lämmintä, kun harjoittelet kajakin käännöksiä, ja tarpeeksi kylmää, kun opit jääturvallisuutta. Mutta sinä olet se, joka kääntyy ja menee jään läpi. Olemme turvanasi kun haastat itseäsi.

Ryhmä, jonka kanssa liikut, on paras oppimisympäristö, kun tulee itsesi ja muiden ymmärtämiseen. Lopuksi hyvä vinkki luonteenvahvistavaan harjoitukseen: kerää joukko aikuisia Pohjoismaista, laita heidät matkustamaan yhdessä minibusseilla, asumaan joksikin aikaa pienissä autiotaloissa tai teltoissa, auttaamaan toisiaan hiihtomatkalla ahkioiden vetämisessä yli soiden ja vuorten, päättämään yhdessä miten päin kartta luetaan, oppimaan pitämään toistensa suosikkiruoista ja jakamaan viimeinen suklaanpala!

KUSTANNUKSET

Mitä koulutus maksaa?

Lukukausimaksu: 1250 €
Varuste-ennakko: 100€ (palautetaan, jos opistolle kuuluva varustus on vuoden päättyessä ehjä)

Asuminen opistolla: 200 €/henkilö/kuukausi (jaettu huone), ja 220 €/henkilö/kuukausi (1 h huone). Vuokraan kuuluu asuminen ja työpäivinä aamiainen, kahvi, lounas (maanantai–perjantai). Huoneesta, jossa on oma WC ja suihku, tulee 20 €/kk lisähinta.

Mitä lukukausimaksu kattaa?

Koulutuksen, matkat, asumisen ja ruoan yhteisillä matkoilla ja retkillä. Lukukausimaksu ei kata: ensiapukoulutusta, hiihtohissilippuja, kalastuskortteja, henkilökohtaisten varusteiden vuokraa.

Edut:

Kvarnen:in opiskelijat ja henkilökunta voi maksutta lainata opiston retkeilyvarustusta, turvallisuus- ja hoito-ohjeiden läpikäynnin jälkeen, ja sillä edellytyksellä että varustus palautetaan samankuntoisena kuin lainatessa. Opiston koulutukset kulkevat aina kuitenkin edellä. Ajoneuvot ja peräkärryt eivät sisälly tähän etuun.

Varustuskustannuksista:

Koulutuksen aikana välttämättömiä varusteita ovat: toimiva vaatetus, makuupussi, makuualusta, rinkka, huippuretkivarusteet (sukset/splitboard, nousukarvat, sauvat jne.), kengät ym. Mikäli sinulta puuttuu suurin osa näistä varusteista, saattaa tästä syntyä kustannuksia n. 1000–1800 €.

Opintotuki

Voit hakea opintotukea toisen asteen opintoihin, jos opiskelet kansanopistossa Suomessa. Tarkempia tietoja tästä esim. KELA:n laskurilla. Hakemus tehdään tässä.

TUTKINTO

Kvarnen:illa voit suorittaa Luonto- ja eräoppaan ammattitutkinnon, Suomen valtakunnallisten tutkintoperusteiden pohjalta. Eräoppaan tutkinto on valtakunnallinen ammattitutkinto henkilöille, jotka pyrkivät retkeilyalan yrityksen palvelukseen tai alan itsenäisiksi yrittäjiksi.

Nordisk friluftsguide (NFG) koulutusohjelma on laadittu noudattamaan ammattitutkinnon perusteita. Oppilailla on vuoden aikana tilaisuus näyttökokeissa suorittaa tutkintoon kuuluvia osakokonaisuuksia. Eräoppaan ammattitutkinnon ainekokonaisuuksien kokeita voi suorittaa kuka tahansa, riippumatta siitä onko ammattitaidot hankittu koulutuksen tai työelämäkokemuksen kautta.

 Lisää ammattitutkinnosta alla:

Luontoalan ammattitutkinnon perusteet (pdf)

“Osaamisen tunnistaminen” (tutkintovaatimukset)

Tunturiopppaan vaatimukset Ruotsissa

Ruotsin Fjällsäkerhetsrådet (“Tunturiturvallisuusneuvosto”) on ohjeistanut tunturioppaiden osaamisvaatimuksista. Nordisk Friluftsguide ohjelma noudattaa näitä vaatimuksia. Koulutuksen ja harjoittelun päätteeksi saat Fjällsäkerhetsrådet:in tunturioppaan koulutustodistuksen. Lisää tästä: Examensnormer Fjällsäkerhetsrådet (pdf) .

Carl-Gustaf Gustafsson

Linjavastaavamme Ce-Ge tulee Ruotsin Tärnabystä, Vindelfjällenin alueelta. Varttui tunturilla, kävi 1980-1982 Storumanin kansanopiston Tunturiopaslinjan. Ce-Ge:llä on tänään vankka retkeilytausta, tunturimaailma on hänen työympäristönsä. Lumivyörykurssit ja lavinkurser.se ovat myös hänen erikoisalaansa. Ce-Ge aloitti Kvarnenin palveluksessa vuonna 1996. Vastuualueena on talous, eräopastutkinto, käytännön johtajuus ja tunturikoulutus.

Erik Rudels

Erik on Saaristomeren kasvatti, asuu tänään Ahvenanmaalla. Lähimpänä Erikin sydäntä ovatkin vesille sijoittuvat retkeilylajit. Turvallisuus, johtajuus ja ryhmädynamiikka ovat myös lempiaineita. Erik suoritti itse Outdoor Academy:n 1997-99, ja yli 1000 telttayötä myöhemmin hän kokee edelleen retkeilyn mielenkiintoisempana kuin koskaan. Hän on ISKGA Advanced Guide, ja pyörittää Maarianhaminasta käsin myös omaa alan Paddelboden-yritystään.

Ulrika profile photo

Ulrika Fellman

Lähtöisin ”kivenheiton päästä” kansanopistosta, valmistui eräoppaaksi 2011. Ulrikan erityiset kiinnostuksen aiheet ovat luonnon ja retkeilyn terveysvaikutukset. Hän on täydentänyt opintojaan käyttäytymistieteiden alueella, suorittanut coaching-aiheisen kandidaattitutkinnon ruotsalaisen Högskolan i Skövde:ssä, ja hän opiskelee Sveriges Lantbruksuniversitet:issä ympäristöpsykologiaa. Viimeisten vuosien aikana hän on yhdistänyt opetusalan ja luontokoulun työtehtäviä oppaana ja konsulttina toimimiseen, oman yrityksen puitteissa. Ulrikan suosikkeihin kuuluvat pitkät pulkka- ja koiraretket, kesäisin hän mielellään vastaanottaa vierailevia retkeilijöitä Ruotsin tunturimaisemissa..

Björn Lindell

Björn on työskennellyt luontoalan yrityksissä Pohjoismaissa siitä saakka kun hän suoritti eräopastutkintonsa Outdoor Academyssa keväällä 2011. Työkokemusta: mm. raftguide, koiravaljakko-opas, tunturiopas, teambuilding coach, köysiratarakentaminen, merikajakki- ja koskimelontaa. Toiminut kouluttajana Outdoor Academyssa syksystä 2019 lähtien.

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Helsport logotyp