OUTDOOR ACADEMY

TYÖKENTTÄNÄ POHJOISMAAT 

 

Outdoor Academy on pohjoismainen, outdoor- ja johtajuusalan koulutuskonsepti. Tarjoamme kokopäiväistä koulutusta ja kursseja, tukikohtana Kvarnen ja Kruunupyyn kansanopisto Suomessa. Meillä on yhteistyökumppaneita kaikissa Pohjoismaissa, ja liikumme koulutuksen kanssa näillä alueilla.

Voit opiskella vuoden tai kaksi, kokopäivätoimisesti. Ensimmäinen vuosi, eli perustaso, kulkee nimellä Nordiskt friluftsliv (NFL), ja toinen vuosi, eräopastaso, on Nordisk friluftsguide (NFG).

HAE NYT

Ruotsiksi

A

NFL

Nordiskt Friluftsliv – tekniset perusteet ja turvallisuus

$

NFG

Pohjoismainen eräopas – monialainen koulutus retkeilyalalle

$

VARUSTELISTA

Nordiskt friluftsliv / syksy

Vaelluskengät
Rinkka iso n. 70-100 litraa
Reppu pieni n. 30-50 litraa
Makuupussi (-8 astetta / 3 vuodenajan)
Makuualusta
Sadevaatteet
Ulkoiluvaatteet
Taydennysvaatteet (paksu fleece-pusero, untuvatakki, ymv.)
Käsineet
Päähine
Kompassi
Otsalamppu
Aterimet, lautanen, kuppi
Termos
Vesipullo
Ensiapupussi
Veitsi/puukko
Aurinkolasit
Vesitiivis pakkauspussi(t)
Retkikeitin, bensiini (ei välttämätön koulutuksen alussa, Trangioita löytyy lainattaviksi) Karttasuojus (pehmeä muovi)

Jos sinulla on omat kiipeily-, melonta-, tai kalastusvarusteet, voit tuoda ne koulutuksen alkaessa. Myös, jos sinulla on oma MTB-pyörä se on hyvä ottaa mukaan.

Talvivarusteet (voi täydentää syksyn aikana)

Talvimakuupussi –25 astetta
Huippuretkivarusteet (telemark/randonee/splitboard, nousukarvat, sauvat, kengät ym.)
Hiihtolasit
Lämmin täydennysvaate
Lämpimät vaatteet
Käsineet
Päähineet
Kaulahuivit

Listattuna ovat vuoden aikana tarvittavia varusteita. Emme neuvo sinua rientämään ostoksille ennen tänne tuloa. Voi lainata, vuokrata, kokeilla ja selvittää sitä kautta omia tarpeita. Kotikomeron varustuksella pärjää pitkälle. Nostamme kuitenkin esille oleellisimmat varusteet, ja ne tarvikkeet joista sinulla tulee toisen vuoden aikana olemman suurin hyöty.

Selaile ohjelmaa (schema) ja mieti mitkä aktiviteetit kunkin kauden (syksy/kevät) ohjelmaan kuuluu. Jos sinulla on varustuksesta kysyttävää, ota meihin yhteyttä niin selvitetään asia.

KUSTANNUKSET

Mitä koulutus maksaa?

Lukukausimaksu: 1150 €
Varuste-ennakko: 100€ (palautetaa, jos opiston varustus on vuoden päättyessä ehjä)

Asuminen opistolla: 175 €/henkilö/kuukausi (jaettu huone), ja 195 €/henkilö/kuukausi (1 h huone). Vuokraan kuuluu asuminen ja työpäivinä aamiainen, kahvi, lounas (maanantai–perjantai). Huoneesta, jossa on oma WC ja suihku, tulee 20 €/kk lisähinta.

Mitä lukukausimaksu kattaa?

Koulutuksen, matkat, asuminen ja ruoka yhteisillä matkoilla ja retkillä. Lukukausimaksu ei kata: hiihtohissilippuja, kalastuskortteja, henkilökohtaisten varusteiden vuokraa.

Edut:

Kvarnen:in oppilaat ja henkilökunta voi maksutta lainata opiston retkeilyvarustusta, turvallisuus- ja hoito-ohjeiden läpikäynnin jälkeen, ja sillä edellytyksellä että varustus palautetaan vähintään yhtä hyväkuntoisena kuin lainatessa. Opiston koulutukset kulkevat aina kuitenkin edellä.

Ajoneuvot ja peräkärryt eivät sisälly tähän etuun.

Opiskelijana voit ilman lisäkustannuksia osallistua opiston lyhytkursseihin, mikäli aikaa riittää. Kansalaisopiston järjestämät luennot ovat myös maksuttomia.

Varustuskustannuksista:

Koulutuksen aikana välttämättömiä varusteita ovat: oikea vaatetus, makuupussi, makuualusta, rinkka, huippuretkivarusteet (sukset/splitboard, nousukarvat, sauvat jne.), kengät ym.

Mikäli sinulta puuttuu suurin osa näistä varusteista, saattaa tästä syntyä kustannuksia n. 1000–1800 €.

Opintotuki

* opintoraha 250 €
* asumislisä 89 €
Tarkempia tietoja tästä esim. KELA:n laskurilla.

Hakemus tehdään tässä.

PEDAGOGIIKKA

Matka kanssamme

On tietenkin mahdollista määritellä sellaisia termejä kuten johtajuus, retkeily (“friluftsliv”, “outdoor”), ryhmäprosessi jne., kauniilla sanoilla ja teorioilla, filosofisesti, sopivan syvällä ja käsittämättömällä tavalla. Me haluamme kuitenkin teorioista käytännön työkaluja. Yritämme usein miettiä, miksi me teemme jotain, ja miten. Ja mihin se johtaa. Reflektio ja evaluointi ovat Outdoor Academy:llä tärkeitä työkaluja. Haastamme opiskelijoitamme monella tavalla tulemaan pois mukavuusalueeltaan, mitä tulee minään, ryhmään ja aktiviteetteihin.

Muutaman oleellisen seikan olemme kiteyttäneet, mitä tulee outdoor & leadership-koulutukseen ja johtajuuteen. Meidän tehtävämme on oikeiden haasteiden mahdollistaminen, suhteessa sinun kokemukseesi. Kouluttajina pystymme loppujen lopuksi opettamaan sinulle aika vähän, vaikka kuinka haluaisimme. Sinun on itse opittava, siksi kuviomme perustuu siihen, että me otamme vastuun parhaiden edellytysten luomisesta sinun oppimiselle. Pidämme huolen siitä, että on vesi on tarpeeksi lämmin, kun harjoittelet eskimokäännöksiäsi, ja sopivan kylmä kun opettelet jääturvallisuutta. Mutta sinun oma asiasi on tehdä rollit ja mennä jään läpi. Olemme siinä kanssasi, ja tuomme sinulle turvallisuuden itsesi haastamiseen.

Parhaan ympäristön itsetuntemuksen kehittämiseen ja muiden ymmärtämiseen löydät ryhmässä, jonka kanssa teet retken. Takaamme, sillä olemme nähneet sen monta kertaa. Tässä vinkki luonteen kehittämiseen: kokoa ryhmä pohjoismaisia aikuisia, matkustamaan samoissa minibusseissa 20 000 km vuodessa, laita heidät yöpymään pienissä tunturimökeissä, tai vielä paremmin teltoissa, auttamaan toisiaan vetämään pulkkoja hiihtoretkillä, sopimaan miten päin kartta pitää kääntää, oppia arvostamaan toistensa lempiruokia, tunnistamaan toisiaan hajun perusteella, ja jakamaan viimeisen suklaapalan.

SINUN ROOLISI

Olet täyttänyt 18, olet uimataitoinen. Sinulla on palava retkeilyinto, etkä epäröi yöpyä yökaupalla peräkkäin teltassa, vaikka et pääsisikään joka aamu suihkuun. Haluat oppia tuntemaan opiskelutovereitasi, ja olet valmis asettumaan melkein päivittäin uusien haasteiden eteen. Ja, sinun on kestettävä se xx määrä tunteja minibussissa istuen, osallistuaksesi ympäri Pohjoismaita tehtäviin retkiin ja matkoihin.

Hyötymään maksimaalisesti tästä vuodesta, täytyy olla aktiivinen, ja käyttää hyväksi kaikkia eteen tulevia mahdollisuuksia. Tällä tavalla saat hienon välivuoden ja vankan retkeilytaustan, tulevaisuuden uusia haasteita varten.

Kun jatkat toiselle vuodelle, alat todella kokea tämän alan omaksesi, ja haluat työskennellä retkeilyn ja ihmisten parissa. Panostat täysillä, ja osallistut aktiivisesti retkien suunnitteluun, johtamiseen, päätöksentekoon ja evaluointiin. Olet halukas kohtaamaan haasteita, valmis ehkä tekemään virheitä, mutta palaamaan taas entistä innokkaampana, toimimaan ammattimaisesti tällä alalla. Istut edelleen minibussissa, haistat toveriesi hajuja, elät elämäsi reppu selässä. Mutta saat myös mahdollisuuden kehittää omaa liikeideaasi, tai suuntautumaan alalla toimivan yrityksen palvelukseen.

TUTKINTO

Kvarnen:illa voit suorittaa LUONTO- JA ERÄOPPAAN AMMATTITUTKINNON, Suomen valtakunnallisten tutkintoperusteiden pohjalta. Eräoppaan tutkinto on valtakunnallinen ammattitutkinto henkilöille, jotka pyrkivät retkeilyalan yrittäjiksi tai alan yrityksen palvelukseen.

Nordisk friluftsguide (NFG) koulutusohjelma on laadittu noudattamaan ammattitutkinnon perusteita. Oppilailla on vuoden aikana tilaisuus suorittaa tutkintoon kuuluvia osakokonaisuuksia.

Eräoppaan ammattitutkinnon ainekokonaisuuksien kokeita voi suorittaa kuka tahansa, riippumatta siitä onko ammattitaidot hankittu koulutuksen tai työelämäkokemuksen kautta.

Lisää ammattitutkinnosta alla:

Luontoalan ammattitutkinnon perusteet (pdf)

“Osaamisen tunnistaminen” (tutkintovaatimukset)

Svenska fjällsäkerhetsrådet:in tunturioppaan vaatimukset

Ruotsissa Fjällsäkerhetsrådet eli “Tunturiturvallisuusneuvosto” on ohjeistanut tunturioppaiden osaamisvaatimuksista, ja Nordisk Friluftsguide noudattaa näitä vaatimuksia. Koulutuksen päätteeksi saat Fjällsäkerhetsrådet:in, tunturioppaan koulutustodistuksen. Lisää tästä: Examensnormer Fjällsäkerhetsrådet (pdf)

Carl-Gustaf Gustafsson

Linjavastaavamme Ce-Ge tulee Ruotsin Tärnabystä, Vindelfjällenin alueelta. Hän sanoo varttuneensa tunturilla, ja kävi 1980-1982 Tunturiopaslinjan Storumanin kansanopistolla. Ce-Ge:llä on vankka retkeilytausta, tunturimaailma on hänen työympäristönsä. Hän toimii myös luontokuvaajana, sekä oppaana ja kouluttajana eri kansanopistoille ja organisaatioille. Hän aloitti Kruunupyyssä vuonna 1996. Vastuualueena on talous, eräopastutkinto, käytännön johtajuus ja tunturikoulutus.

Erik Rudels

Erik on Saaristomeren kasvatti, asuu tänään Ahvenanmaalla. Lähimpänä Erikin sydäntä ovatkin vesille sijoittuvat retkeilylajit. Turvallisuus, johtajuus ja ryhmädynamiikka ovat myös lempiaineita. Erik suoritti itse Oudoor Academy:n 1997-99, ja yli 1000 telttayötä myöhemmin hän kokee edelleen retkeilyn mielenkiintoisempana kuin koskaan. Erik on ISKGA Advanced Guide, hän pyörittää myös omaa yritystä nimeltä Paddelboden..

Josef Westerlund

Josef on kansainvälisesti auktorisoitu vuoristo-opas (SBO/IFMGA). Hän on toiminut täysipäiväisesti alalla, suoritettuaan Outdoor Academy:n 1999. Päälajit ovat kiipeily ja laskettelu Pohjoismaissa, Alpeilla ja USA:ssa. Josef on myös kouluttautunut selviytymis-, lumivyöry-, melonta- ja kiipeilyohjaajaksi..

Björn Lindell

Etelä-Pohjanmaan metsissä varttunut Björn on viettänyt elämänsä luonnossa aina siitä saakka kun hän suoritti eräopastutkintonsa keväällä 2011. Koskimelontaa koillis-Suomessa, köysiratoja ja tiimityöskentelyä etelä-Ruotsissa, laskettelua Ruotsin Härjedalenissa ja koiravaljakkoajelua pohjois-Norjassa – siinä poimintoja Björnin työkokemuksista.

David Nyberg

David kasvoi Tukholmaa ympäröivällä maaseudulla, ja hänellä on lapsesta asti ollut vahva kiinnostus retkeilyyn. Hän kävi Outdoor Academy:n 2007-2009, ja on sen jälkeen mm. työskennellyt pohjois-amerikkalaiselle outdoor-organisaatiolle nimeltä NOLS (National Outdoor Leadership School), USA:ssa ja Pohjoismaissa. David on kotonaan useimmissa retkeily-ympäristöissä, lähimpänä on kuitenkin kiipeily, laskettelu ja pyöräily. Käsityöt ja varustuksen korjaukset kiinnostavat myös Davidia.

Maija Pukkila

 

 @outdooracademyfinland Instagramissa